Білоруські силовики відзвітували про 2 тисячі звільнених протестувальників

Дата: 14 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило, що звільнило понад 2 тисячі затриманих учасників акцій протесту.

Про це силовики повідомили в офіційному каналі в телеграмі. 

Родичі затриманих чекають рідних під стінами одного із СІЗО

Про те, що з в’язниць масово стали відпускати людей, ще в ніч на 14 серпня почали повідомляти рідні затриманих, деякі з яких із 9 серпня не могли знайти родичів. Однак, як наголошують білоруські правозахисники, сам факт звільнення не рятує людей від відповідальності, адже, за білоруськими законами, відбути адміністративний арешт, до якого прямо в СІЗО засуджують людей, можна протягом року.

Напередодні масового звільнення затриманих очільник білоруського МВС Юрій Караєв дав інтерв’ю державному телеканалу, в якому вибачився перед затриманими, однак додав, що ув’язнені люди нібито провокували силовиків та попали “під роздачу”.

“Я беру відповідальність і прошу вибачення за травми випадкових людей на протесті, які потрапили під роздачу”, – сказав він. 

Наразі в МВС стверджують, що стурбовані проблемою переповненості місць утримання. 

Нагадаємо, що минулої ночі в Мінську із СІЗО вийшли затримані напередодні українські правозахисники Костянтин Реуцький та Євген Васильєв. Також силовики звільнили Оксану Альошину. 

Люди, які змогли вийти з місць тримання, та ті, які змогли поспілкуватися з адвокатами, розповіли про катування з боку білоруських силовиків у в’язницях, зокрема про те, що їх тримають у маленьких камерах по пів сотні осіб, забороняють митися, б’ють, не дають спати та погрожують зґвалтуванням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter