Білоруська студентка отримала шість з половиною років колонії за репост публікації із засудженням військової агресії проти України

Дата: 06 Липня 2022
A+ A- Підписатися

20-річну студентку з Білорусі, Дануту Передню, яку КДБ вніс до “списку терористів”, засудили до шести з половиною років колонії загального режиму за антивоєнний репост.

Про це повідомляє правозахисна волонтерська група Mayday Team.

Данута Передня. Джерело: prisoners.spring96.org

Передня була студенткою-відмінницею і мала лише позитивні характеристики педагогів. Однак одразу після порушення кримінальної справи її відрахували з вишу.

Білоруські силовики звинуватили дівчину в діях, спрямованих на заподіяння шкоди національним інтересам Республіки Білорусь (ч. 3 ст. 361 КК РБ), та образі самопроголошеного президента Олександра Лукашенка (ч. 1 ст. 368 КК РБ).

20-річну студентку МДУ ім. А. А. Кулєшова силовики затримали 28 лютого 2022 року, коли вона приїхала маршруткою з Кіровська до Могильова.

За інформацією правозахисників, у провину дівчині поставили те, що вона 27 лютого перепостила в один з могильовських чатів текст, у якому різко критикувалися дії Володимира Путіна та Олександра Лукашенка щодо розв’язання війни в Україні. Крім того, у тексті містився заклик до вуличних виступів та констатувалася відсутність перспектив у білоруської армії в разі її прямого вступу у війну.

10 червня Комітет державної безпеки Білорусі оновив список “осіб, причетних до терористичної діяльності”: туди додали дев’ять осіб, зокрема й Дануту Передню.

У червні правозахисна спільнота Білорусі визнала її політув’язненою.

Станом на 5 липня в Білорусі 1232 особи визнано політичними в’язнями.

Нагадаємо, Комітет держбезпеки Білорусі додав фрілансера-консультанта “Радіо Свобода”, адміністратора опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігоря Лосика до “списку терористів”. Також до цього списку потрапив і екскандидат у президенти Білорусі Сергій Тихановський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter