Білоруська опозиціонерка Колесникова отримала премію імені Вацлава Гавела

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруська опозиціонерка Марія Колесникова, засуджена на батьківщині до 11 років ув’язнення, отримала премію з прав людини імені Вацлава Гавела.

Про це повідомили в Раді Європи. 

Премію білоруска отримала за те, що “продемонструвала справжню відвагу і готовність ризикувати собою в ім’я справи, яку вона поставила вище за власну безпеку”. Отримала нагороду за Колесникову її сестра Тетяна Хомич. 

“Я хочу, щоб ви поглянули на Марію. На її обличчя, на чесний та відкритий погляд. Я прошу вас побачити тисячі людей – політв’язнів та інших людей, яких переслідують з політичних причин та які перебувають у в’язницях лише через те, що сказали те, що хотіли та думали. Якщо ви не хочете, щоб Білорусь перетворилася на ГУЛАГ, то необхідно підтримати білоруський народ сьогодні та зараз”, – сказала вона з трибуни, тримаючи фотографію Колесникової в руках. 

Сестра політув’язненої зазначила, що нагорода – це знак солідарності всього демократичного світу з білоруським народом, а для білорусів це знак того, що їх підтримує міжнародна спільнота і що вони на правильному шляху.

Колесникова була координаторкою виборчого штабу незареєстрованого кандидата в президенти Білорусі, банкіра Віктора Бабарика. Він отримав 14 років за ґратами за нібито корупцію та ухилення від сплати податків. Після затримання Бабарика Колесникова ввійшла до опозиційної Координаційної ради, яку створили прибічники Світлани Тихановської.

У вересні 2020-го опозиціонерку викрали невідомі в цивільному одязі, а вже вранці 8 вересня влада повідомила про її затримання. Пізніше з’ясувалося, що опозиціонерку намагалися змусити виїхати до України, але на кордоні вона порвала свій закордонний паспорт, щоб лишитися на батьківщині.

Нагадаємо, що минулого року премію Гавела з прав людини присудили за просування прав жінок та гендерної рівності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter