Білоруса засудили до дев’яти років колонії за “протестними” статтями

Дата: 19 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі Сергія Думаву, мешканця Вітебська засудили до дев’яти років колонії посиленого режиму за “протестними” статтями. Думаві висунули обвинувачення відразу за трьома статтями Кримінального кодексу, і за всіма його визнали винним.

Про це у телеграмі повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Сергій Думава. Джерело: Naviny.by

Суддя Михайло Юрченко визнав Сергія Думаву винним і призначив йому максимальне покарання за статтею про організацію масових заворушень – 9 років позбавлення волі. Крім того, 2 роки – за “навчання і підготовку до участі у масових заворушеннях і 1 місяць арешту – за забруднення будівель і споруд“, – йдеться у повідомленні.

За інформацією видання Naviny.by, Думаву затримали 22 березня поточного року, за розклеювання наліпок. Під час обшуку в його гаражі знайшли димові шашки, страйкбольні гранати, петарди, металевий трафарет герба “Погоня”, металеві шипи.

Слідство заявило, що всі ці предмети чоловік мав намір використовувати “для розпалювання агресивності натовпу з метою залучення до насильства над особистістю під час здійснення погромів, підпалів, знищення майна і збройного опору“.

Нагадаємо, слідчий комітет Білорусі завершив досудове розслідування справи щодо громадянина України, якого називають “активним учасником групових дій, що грубо порушують громадський порядок” у Мінську минулого року. Правозахисники твердять, що суд над чоловіком триває з 10 вересня.

32-річний українець, як переконують білоруські силовики, 30 серпня і 13 вересня минулого року брав участь у протестах у Мінську. У слідчому комітеті говорять, що він разом з невстановленими особами порушував громадський спокій і блокував рух транспорту у серпні, а у вересні “протиправними діями” перешкоджав роботі семи підприємств і організацій з реалізації товарів і надання послуг.

Обвинувачення українцю винесли за статтями “Участь в діях, що грубо порушують громадський порядок” та “Організація осквернення споруд і псування майна”. Йому загрожує до 4 років позбавлення волі.

Як відомо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter