Білорус Талай, який допомагає вивозити українських дітей з ТОТ, отримав нагороду від Путіна

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Із 2021 до 2023 року фонд Олексія Талая вивіз з окупованих територій Донецької та Луганської областей до Білорусі понад 3 тисячі дітей. З осені 2023-го Талай почав вивозити ще й підлітків з окупованих регіонів Херсонської області. В Україні проти Олексія Талая відкрили кримінальне провадження. Європейський Союз та Канада внесли його до санкційного списку. Натомість президент Росії Путін нагородив його орденом дружби.

Про це ZMINA дізналася, досліджуючи білоруські та російські державні ЗМІ.

Джерело: стоп-кадр з відео

З 2021 року Олексій Талай активно навідує окуповані Росією Луганські та Донецькі регіони нібито з гуманітарною місією. І потім у державних білоруських ЗМІ він розповідає про те, як важко жити дітям у війні, адже “неонацистські батальйони прийшли знищувати Донбас”.

Тому він, за його власними словами, майже одразу почав розробляти умови для вивезення дітей до Білорусі. Щоб втілити цю ідею Талай, повернувшись до Мінська, заручився підтримкою самопроголошеного президента республіки Олександра Лукашенка.

“Отримавши згоду та підтримку глави держави, ми почали опрацьовувати можливість відпочинку дітей Донбасу у Білорусі”, – розповів Талай республіканському ЗМІ в одному з інтерв’ю. 

Лукашенко ж отримав на вивезення молоді з України “добро” від Путіна:

“Він (Талай. – Ред.) туди-сюди їздить, цих діточок тягне. До мене десять разів звертався. Я вийшов на Путіна, говорю: давай ми частину союзного бюджету витратимо на цих діточок. Отак і почали їх привозити”.

За даними дослідження американської Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров’я, станом на 30 жовтня 2023 року на білоруську територію вивезли щонайменше 2442 українців віком від 6 до 17 років, зокрема з вразливих груп. Однак реальна цифра може бути більшою.

Білоруські незалежні ЗМІ опублікували документ, згідно з яким лише у 2023 році фонд Талая вивіз щонайменше 1958 дітей з окупованих територій Луганської та Донецької областей. Водночас, за даними державних білоруських ЗМІ, станом на липень 2023 року за два роки роботи фонду Талая понад 3 тисячі дітей з Донбасу були вивезені до Білорусі. 

А з осені 2023 року Талай почав вивозити ще й підлітків з окупованих регіонів Херсонської області.

Водночас як з боку росіян, так і з боку білорусів лунає наратив: вони не викрадають дітей, не переміщують незаконно, не порушують Женевської конвенції та міжнародного права, а просто рятують, лікують, оздоровлюють українських дітей, які постраждали від української влади.

Тож, як зазначив ще один білорус-пропагандист, саме за цю “шляхетну місію допомоги дітям Донбасу” Путін гідно оцінив діяльність Талая та відзначив його орденом дружби. Отримуючи нагороду, Талай зазначив, що він росіянин та служить “отєчєству”. 

З такої нагоди Талая привітали білоруські комуністи, які зазначили, що також вносять свою лепту в цю місію. Привітав його й ватажок підконтрольного Росії незаконного угруповання “ДНР” Денис Пушилін. А Талай запевнив його в тому, що продовжить вивозити дітей до Білорусі.

Нагадаємо, окрім переміщення, українських дітей у Білорусі мілітаризують та асимілюють їх у російській простір. Підлітків влаштовують у військово-патріотичні табори, розповідають їм про “укронаціоналістів”, які влаштували й продовжують терор, а добрі росіяни їх “спасають”.

Досліджуючи інформаційний простір Білорусі, ZMINA дізналась, що в деяких ВПК, куди привозили й українських підлітків, навчання проводили найманці з ПВК “Вагнер”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter