Біля посольства Казахстану в Києві пройшла акція проти катувань ув’язнених

Дата: 25 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 25 квітня, біля посольства Республіки Казахстан у Києві активісти провели акцію солідарності проти катувань у в’язницях і таборах Казахстану та країн СНД.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, на заході були присутні до десяти активістів, що розгорнули плакати з фактами репресій у Казахстані.

За словами активістки Жанари Ахметової, останнім часом у казахстанських колоніях почалися превентивні масові побиття ув’язнених. На її думку, це пов’язано з візитом до Казахстану місії депутатів Європейського парламенту, який має відбутися 10-11 травня.

Місія має намір провести моніторинг виконання Договору про співпрацю і партнерство між ЄС і Казахстаном. Одним з ключових пунктів обговорення буде виконання зобов’язань Казахстаном з дотримання прав людини, зокрема права на мирні зібрання і свободу слова.

За твердженням активістки, ув’язнених казахстанських тюрем “жорстоко забивають, щоб вони не скаржились правозахисникам”.

“Увесь цей рік з казахстанських в’язниць йдуть масові скарги, зафіксовані випадки загибелі в’язнів. Правозахисники повідомляють про масові порушення прав людини у місцях несвободи, жорстоке поводження, масові приниження і знущання із засуджених. Наприклад, коли влада ввела війська до виправних установ в Алматинській області, ув’язнених били палицями, у багатьох були вибиті зуби, у багатьох були черепно-мозкові травми. Серед в’язнів були спроби суїциду, вони масово різали собі вени”, – розповіла Ахметова. 

Наприкінці заходу активісти підписали петицію проти тортур у Казахстані і передали її у посольство. Також вони закликали проводити акції солідарності проти катувань у країнах СНД і в інших містах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter