Бійцю дали 5 років за відмову виконати наказ без зброї

Дата: 03 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Командира, що відмовився виконувати наказ через відсутність озброєння у бійців підрозділу, засудили до 5 років.

Як повідомляється на сайт Харківської правозахисної групи, 12 серпня Артемівський міськрайонний суд Донецької області визнав добровольця 30-ї окремої механізованої бригади Ігоря Глущука винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 402 ч. З КК України.

Його засудили до 5 років позбавлення волі з відтермінуванням відбування покарання на один рік. 

29 січня 2015 року командир батальйону Григорак надав усний наказ супроводити кілька машин БМП відділення 15-ї роти (командиром якої був Глущук) до міста Дебальцево. Ніхто не попередив, що необхідно мати повне озброєння, боєкомплекти, теплі речи, харчі та воду. Їхали бійці без світла (така була команда керівництва), у супроводі офіцерів.

За кілька хвилин почався обстріл з боку ворога мінометами, “Градами” та РСЗО. Після цього з’явився начальник штабу Голуб, сказав, що треба їхати, але не сказав, куди саме. Лише повідомив, що приїде супроводжуючий, який відведе підрозділ до місця, де потрібно зайняти оборону.

Бійці запитували у керівництва, чому не їм повідомили, що буде бойове завдання, оскільки немає боєкомплектів та не пристріляні пушки. Підполковник Голуб сказав, що вони тут перебувають незаконно, оскільки ніякого письмового наказу на виконання бойового завдання не було, наказ про їх відрядження з Новоград-Волинського ще не переправлено.

Керівництво повідомило, що все необхідне підвезуть через три дні. Ігор Глущук доповів керівництву, що виконати наказ неможливо, оскільки немає озброєння, харчів, особистих речей, тому виконання наказу стане фатальним для цілої роти військових. Після цього бійці повернулися в село Покровське, а Глущука згодом звинуватили у невиконанні наказу. Фактично ж він своїми діями зберіг життя 40 військових, але ані слідство, ані суд не взяли це до уваги. 

Зараз доброволець готується до апеляції на вирок суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter