Безкарність руйнує український громадський активізм – Freedom House

Дата: 03 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Злочини проти громадських активістів в Україні не караються, і це руйнує громадський активізм.

Про це заявив президент міжнародної організації Freedom House Майкл Абрамовітц на спільній з українськими правозахисниками прес-конференції в Києві на тему нових загроз для громадянського суспільства в Україні, передає кореспондентка Центру інформації про права людини.

“Держава має захищати своїх активних громадян і карати тих, хто вчиняє злочини проти них. На жаль, сьогодні злочинці не несуть відповідальності за свої дії, а така безкарність руйнує український громадський активізм і заважає розвитку країни в цілому”, – сказав Абрамовітц.

За його словами, тривожна тенденція, коли уряди вважають громадянське суспільство своїм ворогом, спостерігається в усьому світі і, як наслідок, обмежуються громадянські свободи та політичні права.  

“Тепер ми бачимо, що ті самі небезпечні тенденції починають спостерігатися в Україні. Ми чуємо про те, що на українських активістів нападають з ножами, кислотою, їх убивають, їх знаходять мертвими в лісі чи зазнають нападів їхні приміщення чи їхня власність”, – констатував президент Freedom House. 

Окрім фізичного тиску, Абрамовітц згадав про законодавчі ініціативи, “спрямовані на вчинення тиску на громадянське суспільство”. Зокрема, про законопроект про реєстрацію іноземних агентів. 

“Ця ситуація має змінитися, бо громадянське суспільство є союзником держави, рушійною силою її розвитку і демократії. Не можна забувати, що це ті люди, які борються за те, щоб країна була кращою, борються з корупцією, з тими, хто забруднює річки і землі, які належать усім громадянам України”, – підкреслив Абрамовітц.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter