Без змін: в Омбудсмана не побачили позитивного зсуву в ставленні українців до ЛГБТ-співгромадян

Дата: 27 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Минулого року ситуація у сфері запобігання та протидії дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності не зазнала суттєвих позитивних змін.

Таких висновків дійшли в офісі Уповноваженого з прав людини у своєму щорічному звіті “Про стан дотримання прав і свобод людини і громадянина в Україні”

В українському суспільстві і надалі зберігається високий рівень упередженого ставлення до представників ЛГБТІ-спільноти, що виявляється в непоодиноких випадках дискримінації, порушеннях права на особисту недоторканність, на повагу до людської гідності, свободу слова і мирних зібрань, а також у скоєнні злочинів на ґрунті нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, зазначають в Омбудсмана. 

“Із початку 2018 року Уповноваженим розглянуто 29 повідомлень про випадки дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, а також відкрито 28 ініціативних проваджень з цього питання”, – звітують в офісі. 

Зокрема, розглядали звернення щодо ухвалення Чернівецькою та Криворізькою міськими радами рішень стосовно заборони пропаганди гомосексуалізму та захисту традиційних сімейних цінностей, які порушували право на повагу до гідності ЛГБТІ-спільноти та містили ознаки підбурювання до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. До чиновників надіслали листи з вимогою забезпечити дотримання принципів рівності та недискримінації. 

Згадали в щорічному звіті й велику кількість гомофобних електронних петицій: розгляд таких звернень і самі документи, які надсилають до Києва місцеві чиновники, “свідчать про низький рівень поінформованості представників органів влади щодо базових засад антидискримінаційного законодавства”.

“Органи влади й надалі продовжують підтримувати рівність прав для представників ЛГБТІ-спільноти тільки на словах, не квапляться перейти до виконання власних зобов’язань”, – констатують в Омбудсмана. 

Як відомо, в грудні минулого року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розкритикував Урядову уповноважену з питань ґендерної політики Катерину Левченко, яка обіцяла звернутися до Служби безпеки України через “поширення в обласні та міські ради звернень із закликами захистити “інституцію сім’ї” в Україні. Турчинов написав гомофобну колонку, яку розмістив на своєму сайті та на сайті одного з українських медіа.

Активісти тоді просили президента Петра Порошенка відреагувати на висловлювання секретаря РНБО, адже, за їхніми словами, позиція Турчинова порушує права людини та суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням і національному законодавству України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter