Без оновлення судової системи реформи в Україні неможливі – Петренко

Дата: 09 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції України Павло Петренко вважає, що реформи в Україні неможливо здійснити без остаточного оновлення судової системи.

“Без отримання нового складу суду ми не завершимо інші реформи. Можна геніально реформувати міністерство юстиції, передати повноваження на місця, що ми будемо бачити у найближчі місяці. Можна реформувати систему виконання судових рішень. Але без нових суддів це буде неефективно”, – передає слова міністра юстиції Павла Петренка кореспондент Центру інформації про права людини.

“Вчора депутати прийняли два комплексні закони, які стосуються мільйонів українців. Це закон, який передбачає нову філософію виконання рішень. Зараз держава обдурює українців. Реально виконуються 20% рішень, які виносять суди. І коли ми вчора приймали в першому читанні закон, який реформує систему виконання судових рішень, мені депутати правильно робили закиди: “Ок, ви реформуєте систему виконання рішень, але хто ці рішення виносить? Виносять ті ж самі старі судді. Тобто ви зробите більш ефективний механізм виконання судового рішення загрозою того, що це рішення не буде законним і правосудним, тому що його виніс суддя, якого не змінено”, – каже Павло Петренко.

За його словами, про оновлення судової системи говорить іноземний досвід.

“В чому була проблема Грузії? Вони зробили дуже багато реформ, але не завершили судову реформу. Та сама ситуація в країнах Прибалтики. Нам багато експертів звідти чітко сказали, що вони зробили помилку, не звільнивши суддів, які їм дістались після розпаду Радянського союзу”, – розповів міністр.

Нагадаємо, на сайті президента України було зареєстровано петицію, якою запропоновано відбирати суддів через прозорий конкурс, спростити судову систему, усунути політичний вплив на суди. Ініціатором петиції виступив Михайло Жернаков, екс-суддя Вінницького окружного адміністративного суду. У лютому він написав звернення до Петра Порошенка з проханням звільнити його через незгоду із запропонованою в Адміністрації президента моделлю реформування судів, яка, на його думку, “консервує існуючу систему”. Станом на 7 жовтня петиція зібрала більше 25000 голосів, і тепер, згідно з законодавством, її має розглянути президент.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter