Базу даних I-DOC використовують для створення санкційних списків – представниця Норвезького Гельсінського комітету

Дата: 30 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Програма I-DOC дозволяє проаналізувати злочини, скоєні росіянами на території України, та на основі цього скласти санкційні списки воєнних злочинців. База даних також допомагає збирати інформацію, необхідну для подання позовів до Європейського суду з прав людини, і вираховувати злочинців, які опинилися за кордоном.

Про це розповіла керівниця Центру документації та підзвітності Норвезького Гельсінського комітету Лене Ваттеланд сьогодні під час презентації аналітики “Свавільні затримання та захоплення цивільних заручників у північних регіонах України”, передає кореспондент видання  ZMINA.

Презентація аналітики “Свавільні затримання та захоплення цивільних заручників у північних регіонах України”. Лене Ваттеланд (на екрані)

За словами Лене Ваттеланд, програма I-DOC, що розроблялася відповідно до міжнародного законодавства, дозволяє проаналізувати злочини, скоєні росіянами на території України, та на основі цього скласти санкційні списки. База даних також допомагає збирати інформацію, необхідну для подання позовів до Європейського суду з прав людини, і вираховувати злочинців, які опинилися за кордоном.

Звісно, ми не довіряємо національним судам у РФ. В Україні ми співпрацюємо з Офісом генпрокурора, що має доступ до I-DOC. Завдяки цьому ми можемо використовувати цю інформацію, щоб документувати різні кейси, та передавати їх до міжнародних судів для подальшого розслідування”, – зазначила керівниця ЦДП.  

Вона пояснила, що I-DOC – це дуже детальна база даних, до якої додаються документи із судових справ та протоколи опитаних людей. Вона автоматично встановлює зв’язки між кейсами, де згадуються одні й ті самі підозрювані. Тобто система сама вибудовує ієрархію людей, які скоїли злочини, – від керівників до звичайних виконавців.

Це дуже зручна система для роботи з документами. Вона дозволяє знаходити зв’язок між потерпілим та злочинцями. Усі зібрані дані можна використовувати в міжнародних судах”, – стверджує Лене Ваттеланд.

Довідка. База даних I-DOC – це інструмент, який дозволяє аналізувати та систематизувати воєнні злочини та злочини проти людяності. Дані, отримані за його допомогою, можна використовувати для розгляду справ у національних та міжнародних судах. I-DOC дозволяє переводити в цифровий формат матеріали кримінальних проваджень, що стосуються порушень міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, вона надає можливість ефективніше використовувати докази, зібрані під час розслідування кримінальних справ.

Завдяки системі громадські організації можуть оцінити масштаб злочину, проаналізувати контекст, у якому він був скоєний, а також дослідити його вплив на окупаційну політику держави-агресора. 

Як відомо, станом на 30 жовтня Офіс генпрокурора України зареєстрував 108 283 воєнних злочини, які розслідуються за статтею 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter