Баварський концерн Knauf залишається в Росії, бо німецький уряд не вимагав виходити з ринку держави-агресора

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Knauf залишається в Росії, бо німецький уряд не вимагав від підприємства вийти з російського ринку. 

Про це  видання ZMINA повідомила речниця Knauf Сандра Кюберґер, надавши позицію компанії щодо внесення підприємства до списку “Спонсорів війни”. 

Knauf  з цим заводом на околицях Москви економічно активний у Росії

У Knauf  заявили, що за останні 30 років Knauf придбав та розбудував 14 виробничих потужностей у Росії та несе відповідальність за своїх 4 000 співробітників.

“Ми вирішили й надалі залишатися на російському ринку, оскільки ми хочемо, особливо в нинішній ситуації, виконати свою відповідальність як сімейне підприємство та не звільняти працівників, які багато років працювали з нами, у професійну невизначеність”, — мовиться у заяві.

На підприємстві кажуть, що через локальну структуру для місцевих ринків податки сплачуються незалежно від форм власності.

Водночас там нарікають, що Knauf володіє сировинними родовищами, які неможливо відновити, тому у компанії вважають, що цю ситуацію жодним чином не можна порівнювати із компаніями, що просто закривають відділи з продажів або припиняють постачання товарів до Росії.

Включення Knauf до “Списку спонсорів війни” з боку Національного агентства з питань запобігання корупції на підприємстві назвали свавільним та таким, що не має для цього підстав. 

“Нам не зрозуміло, чому західні конкуренти Knauf, які також працюють у Росії з такими самими діловими операціями, на відміну від Knauf не включені до списку. Навіть згідно з НАЗК, немає формальних критеріїв відбору до цього списку. Також компанії, які вивели з Росії під тиском громадськості свій бізнес, продовжують і далі перебувати в списку агентства”, — йдеться у заяві компанії.

Водночас Knauf розповів про свою допомогу Україні. У компанії розповіли про евакуацію до Києва співробітників найбільшого заводу в Соледарі на Сході України. Повідомляється, що завод Соледар, у який Knauf вклав близько 200 мільйонів євро, був повністю зруйнований у ході бойових дій. Knauf планує зараз будівництво нового заводу на Заході України. 

Крім того, компанія заявила, що 2022 року у Німеччині Knauf надав у районі Кітцинген житло для понад 100 біженців з України.

Нагадаємо, 23 листопада 2023 року НАЗК внесло баварську будівельну компанію Knauf до Міжнародного списку спонсорів війни через сплату податків до російського бюджету, з якого Росія фінансує свою геноцидальну війну проти України.

НАЗК вважає, що керівництво Knauf також тісно пов’язане з кремлівським режимом. Так, співвласник компанії Ніколаус Вільгельм Кнауф протягом 23 років (з лютого 1999-го по березень 2022 року) мав статус почесного консула російської федерації, з представництвом, наділеним повноваженнями Почесного консульства, у Нюрнберзі.

Ніколаус Вільгельм Кнауф та Володимир Путін

У жовтні 2022 року німецькі ЗМІ наголошували на тому, що компанія Knauf підтримує мобілізацію своїх співробітників до лав збройних сил РФ. Йшлося про те, що російські керівники заводу Knauf у підмосковному Красногорську погоджували з владою списки тих, хто дуже потрібен на виробництві, а кого можна відправити на війну. Частину тих, хто одержав повістку, начебто навіть вивозили до військкоматів у фірмовому мікроавтобусі компанії.

У НАЗК вказали, що фахівці з Knauf продовжують будувати міста країні-агресору, що особливо цинічно контрастує з тисячами зруйнованих житлових будинків в Україні армією агресора, що фінансується в тому числі коштом податків Knauf.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter