Батько затриманої в Білорусі Софії Сапеги просить Лукашенка відпустити її

Дата: 17 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Батько росіянки Софії Сапеги, яку разом з білоруським журналістом Романом Протасевичем тримає в заручниках режим самопроголошеного Олександра Лукашенка, звернувся до останнього, щоб той помилував його доньку. 

Відеозвернення Андрія Сапеги опублікували на каналі російського видання PrimaMedia в ютубі. 

Після затримання Сапеги білоруські силовики виклали відео з нібито зізнаннями дівчини. У ньому вона говорила, що є редакторкою телеграм-каналу “Черная книга Беларуси”, де публікували дані силовиків. Водночас друзі росіянки запевняли, що ця інформація не відповідає дійсності. 

Цю тезу підтверджує й батько Сапеги. За його словами, до зустрічі з Протасевичем “вона була звичайною дівчиною”. 

“Під час протестів у Мінську вона була в Литві. І, якщо щось вона і робила в той період, коли була знайома з Протасевичем, – це точно історія кохання, а не переконань. Вона допомагала Роману в його роботі. Олександре Григоровичу, як батько батька я прошу про особисту зустріч і готовий навести всі необхідні гарантії того, що моя дочка вже не буде залучена до протиправних дій”, – каже Андрій Сапега. 

На початку червня влада Приморського краю РФ запросила Лукашенка відвідати регіон. Батько Сапеги попросив губернатора краю сприяти організації його особистої зустрічі із самопроголошеним президентом Білорусі: 

“Олександре Григоровичу, я прошу вас про милосердя. Годі жорстокості, останнім часом світ нею переповнений. Будь-яка людина зі здоровим глуздом розуміє, що Софія опинилася не в тому місці й не з тією людиною”.

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Фотографія обкладинки: primamedia.ru

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter