Батьки не мають інформації про догляд за дітьми з інвалідністю

Дата: 18 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Діти з інвалідністю не можуть навчатися в загальноосвітніх навчальних закладах, а батьки не мають навичок догляду за такими дітьми.

Як зазначено в альтернативній доповіді омбудсмана про стан виконання Конвенції ООН про права інвалідів, держава не приділяє належної уваги навчанню батьків дітей з інвалідністю – більшість батьків не володіють необхідними навичками догляду, а також інформацією про існуючі послуги, навчання та консультації. При цьому відомо, що якісний догляд і своєчасна допомога сприяють зменшенню випадків інвалідності і навіть її уникненню.

Не забезпечено право на гідний рівень життя, адже дітям з інвалідністю призначається пенсія або державна соціальна допомога в розмірі не менше прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Така допомога повинна бути більшою, враховуючи, що на реабілітацію і лікування таких дітей потрібні значні кошти.

На даний час 40% дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку, не мають можливості навчатися у загальноосвітніх навчальних закладах через необгрунтовані відмови керівників цих установ, архітектурні і транспортні бар’єри, відсутність фахівців, засобів навчання, підручників. Тому вони змушені вчитися на дому, що не сприяє їх соціалізації, або відправлятися в інтернати на великих відстанях від дому, що позбавляє їх можливості спілкуватися з рідними.

Як зазначено в доповіді омбудсмана, за останні 15 років кількість дітей з інвалідністю збільшилася на 20 тисяч, і зараз в країні проживає майже 170 тисяч дітей, які потребують особливого догляду. 20% дітей з інвалідністю перебувають в інтернатних установах, тобто виховуються поза родиною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter