Бакалаврів та магістрів зможуть позбавляти ступеня вищої освіти за плагіат

Дата: 26 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів затвердив порядок позбавлення ступеня бакалавра та магістра через порушення академічної доброчесності.

Про це повідомили на сайті уряду. 

Сергій Шкарлет. Фото: dn.gov.ua

Скасувати ступінь може навчальний заклад, який ухвалив рішення про його присудження. Перевірка інформації про можливе порушення має займати в закладу не більш ніж два місяці. За цей час людина самостійно може відмовитися від ступеня вищої освіти. Для цього необхідно написати відповідну заяву до вишу. 

Після позбавлення ступеня документ про вищу освіту та всі інші, видані на його основі, вважатимуться недійсними.

Очільник Міністерства освіти і науки Сергій Шкарлет, у роботах якого Національне агентство з питань забезпечення якості освіти виявило плагіат, схарактеризував рішення уряду як важливе. 

“Уряд ухвалив важливе рішення, а саме створення правових умов, які стимулюватимуть здобувачів освіти дотримуватись академічної доброчесності та нести відповідальність у разі порушень. Вважаю, що рішення уряду сприятиме формуванню відповідальності здобувачів вищої освіти в Україні та підвищенню їхньої конкурентоспроможності”, – сказав Шкарлет. 

Першою плагіат у роботах Шкарлета виявила в червні 2020-го активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк. У монографії очільника МОН “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні” вона знайшла частини тексту, що скопіювали з іншої роботи. У порівняльних таблицях видно, що вони мають лише декілька відмінностей, наприклад слово “процес” замінено словом “механізм”, а формулювання “бюджетна політика” – “бюджетним процесом”. 

Приклади плагіату в роботі Шкарлета “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні”

Після публікації активістка почала отримувати погрози зґвалтуванням на електронну пошту, а згодом помітила за собою стеження: невідомий чоловік став надсилати світлини її будинку, під’їзду та її фото в різних місцях. Пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

Шкарлет судився з Комітетом з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти. У квітні поточного року міністр повідомив, що Окружний адміністративний суд Києва розцінив дії викривачів плагіату як незаконні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter