Багатотисячний мітинг у Мінську розганяли гумовими кулями та гранатами

Дата: 26 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

25 жовтня в Білорусі під час акції “Народний ультиматум”, яка, за оцінками опозиції, зібрала більш ніж 100 тис. осіб, силовики затримали понад 300 мітингувальників. За офіційними даними, затриманих більше 500 осіб. 

Про це повідомляють у правозахисному центрі “Весна”.

Акція “Народний ультиматум” стала відповіддю на невиконання Олександром Лукашенком вимог лідерки опозиції Світлани Тихановської. Вона закликала самопроголошеного голову країни піти з посту президента, припинити насильство щодо мітингувальників та відпустити політв’язнів. Білоруси вийшли на вулиці не тільки в Мінську, але й у Ліді, Бресті, Гомелі, Вітебську, Гродні та Могильові. 

Для розгону мітингів білоруські силовики використовували світло-шумові гранати та гумові кулі. Журналісти, яких також під час акції затримували омонівці, повідомляли про декількох потерпілих. Так, “Нова газета” опублікувала фотографії чоловіка з простреленим животом. 

Наразі офіційно МВС країни не повідомляло про кількість затриманих. Списки правозахисників постійно оновлюються. 

26 жовтня білоруська опозиція повідомила про початок загальнонаціонального страйку. 

Нагадаємо, що протести в сусідній Білорусі не закінчуються з 9 серпня. Люди вийшли на вулиці, щоб висловити своє невдоволення масштабними фальсифікаціями на виборах президента, які вчергове нібито виграв Лукашенко. Лише за перші декілька днів тисячі білорусів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися та катували. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter