Багато кримчан не можуть виїхати з півострова через відсутність фото у паспорті

Дата: 27 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Громадяни, які не можуть отримати український паспорт, вклеїти в нього фотографію або загубили його, позбавлені можливості виїхати з Криму.

Як повідомляється в грудневому звіті Кримської польової місії з прав людини, фактично є неможливим виїзд з Криму на материкову частину України для:

– громадян України, які мешкають в Криму і не мають можливості вклеїти фотографії у паспорт громадянина України при досягненні 25 і 45 років;

– дітей віком від 14 до 16 років, які не мають можливості отримати паспорт громадянина України до досягнення 16 років (згідно з українським законодавством);

– громадян України, які загубили паспорт громадянина України на території Криму.

Фактично неможливо потрапити на територію півострова:

– громадянам України, які постійно проживають на території Криму, але загубили паспорт на материковій частині України;

– особам, які повертаються до Криму з місць депортації, але не встигли до 18 березня оформити українські документи.

Правозахисникам продовжують надходити скарги щодо того, що російські прикордонники у всіх цих випадках відмовляють у в’їзді через відсутність відповідних документів, що засвідчують особу.

Нагадаємо, ще однією проблемою стало скасування пасажирських автобусних і залізничних перевезень на територію Криму – українська влада ухвалила таке рішення 26 грудня. Мешканців Криму не було попереджено про це заздалегідь.

Ті, хто їхав на свята для возз’єднання з сім’ями, в гості до родичів і таке інше, опинилися в ситуації, коли їм доводилося пішки переходити два кордони в Криму довжиною 4-5 км при температурі до 15 градусів морозу“, – сказано у звіті КПМ.

У перші дні не було організовано піший перехід кордону, і перетнути його можна було тільки на особистому автомобілі або скориставшись послугами приватних перевізників. Це призвело до величезних заторів на дорогах, а мешканці понесли додаткові витрати, зазначають правозахисники.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter