Авторка блогу “Рагулі” закрила доступ до контенту через спроби ботів заблокувати ютуб-канал

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Авторка блогу “Рагулі” Тетяна Микитенко закрила доступ до контенту на ютуб-каналі через численні спроби ботів заблокувати його.

Про це вона розповіла представниці Інституту масової інформації (ІМІ).

Джерело: tyzhden.ua

Якщо канал закритий, на відео важче скаржитися, тож ймовірність того, що ресурс видалять, зменшується, уточнила вона.

“Для мене це очевидно набір просто скарг ботів, які хочуть закрити канал, зробити так, щоб мені дали три страйки. А три страйки — це видалення каналу. Поки що я на стадії одного страйку”, — розповіла блогерка.

Як сказала Микитенко, вона почала отримувати повідомлення від ютубу щодо перегляду частини її контенту й обмеження доступу до нього глядачам, молодшим за 18 років. Також їй прийшов один страйк.

Про ці процеси блогерка дізналася, лише коли отримала страйк. Вона наголосила на тому, що нинішня ситуація дуже нагадує історію, що сталася з нею рік тому — в грудні 2021-го. Тоді Микитенко зробила кілька випусків про фільм російського блогера Іллі Варламова про Україну, в якому розповіла, що це — початок активної фази війни. 

За її словами, тоді вони зробили ефір про те, що фільм Варламова свідчить про вхід Росії в активну фазу війни й там “запрягли” російських ліберальних журналістів, щоб підготувати аудиторію до того, що “Россия придет — порядок наведет”.

Відео ефіру ютуб видалив одразу без страйків, уточнила вона.

На переконання Микитенко, це сталося через “дуже потужну швидку атаку, тому що інакше не було ніяких причин видаляти канал”

Тоді внаслідок широкого розголосу ютуб-канал блогерки вдалося відновити.

Після обговорення фільму Варламов сказав, що його неправильно зрозуміли. Після цього до України приїхав російський блогер Максим Кац, який зняв відео про те, що “не все так однозначно”, пояснила Микитенко.

“Нова версія фільму, який ми тоді критикували, вийшла 16 лютого, 24 лютого ви знаєте, що сталося. Ці два відео, я вважаю, були “прогрівом”, закріпленням у головах тих, хто готовий слухати псевдоліберальних журналістів. Це був очевидний захід, щоб зробити більш терпиму аудиторію, щоб вона прийняла наше спільне майбутнє. Це була очевидно такого плану робота. Обидва фільми — Варламова і Варламова спільно з Кацом — доступні на каналі Варламова. Там є багато сумнівних меседжів, які за останній рік нарешті вдалося розтрощити українським інтелектуалам, тому що було багато публічних дискусій з цього приводу”, — пояснила журналістка.

Саме після тієї історії вона зрозуміла, наскільки швидко можуть видалити канал. Тож, побачивши, що знов почалися скарги на канал, вона вирішила зробити його закритим.

“Я досить багато використовую нецензурної лексики або у відео, яке я цитую, є така лексика, ютубу досить легко закривати мої відео, тому що вони кажуть, що там була нецензурна лексика — люди віком до 18 років не можуть бачити цей контент. І закривають відео”, — розповіла Микитенко.

Так закрили “Читанку”, присвячену книжці Тодося Осьмачки “Ротонда душогубців” про злочини сталінського режиму. Цей ефір блогерка зробила після того, як викрилася історія з тим, що росіяни коїли в Бучі. Вона зробила тематичну читанку, присвячену тому, які злочини були раніше.

“А в Осьмачки описуються і зґвалтування, і те, як взагалі в селах відбувалися злочини з боку росіян. Я проводила паралелі й казала, що нічого не змінилося: досить почитати українську літературу”, — пояснила Тетяна Микитенко.

За її словами, нині це відео недоступне аудиторії, молодшій за 18 років. Не може його подивитися і той, у кого немає акаунту на ютубі. До того ж ютуб не пропонує такі відео аудиторії, тож знайти його досить важко.

Ще одне відео, якому ютуб дав страйк, — “Травма, яку нам треба перерости”: про злочини, які Росія скоювала до війни 2014 року і до проголошення незалежності України.

“Я там порівнювала Сталіна і Путіна. Відео такого плану зараз перебуває під атакою,  їх видаляють. Остання фаза моєї боротьби за збереження каналу полягає в тому, що я вирішила сховати всі відео від аудиторії. Тобто, якщо заходиш на канал, ти не можеш подивитися останні відео. Я їх зробила unlisted – це відео, яке не відображається в стрічці, але якщо у вас збережене на нього посилання або якщо я залишала його на своєму телеграм-каналі, то всі, хто клікають на посилання, можуть зайти й подивитися відео”, — розповіла Микитенко.

Вона зробила так, щоб не видаляти посилання на відео, але щоб до нього не було очевидного доступу. Зараз доступ закритий до всіх відео, крім переліку “Читанки”, оскільки, на її думку, то був безпечний контент. Але скарги почалися й на останні відкриті відео.

Одне з них — про російського журналіста Олексія Венедіктова, зокрема, чому блогерка вважає його таким самим “персоналом з обслуговування Кремля”, яким він був й раніше. Відео було відкрите, на нього теж поскаржились, ютуб поставив обмеження 18+. Потім прийшла скарга на “Ротонду душогубців”.  Блогерка очікує, що надходитимуть й інші скарги.

Нагадаємо, що 17 листопада фейсбук заблокував сторінку “Телебачення Торонто”. Акаунт видалили через “мову ворожнечі” у відео про видатного українського історика Володимира Антоновича. Вже 22 листопада сторінку відновили.

Також ZMINA повідомляла про те, що інстаграм припинив доступ до сторінки Асоціації родин захисників “Азовсталі”, де рідні військових, які боронили Маріуполь від росіян, повідомляли про все, що відбувається з ними після того, як вони потрапили в полон у травні 2022 року. Згодом сторінку відновили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter