Авіаудар в Сирії забрав життя дев’ятьох цивільних – урядові ЗМІ

Дата: 07 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Через авіаудар США по авіабазі в Сирії загинули дев’ятеро цивільних, зокрема четверо дітей.

Про це заявляє сирійська урядова агенція Sana.

За її даними, смерті сталися в селах, де розташовані авіабази в районі міста Хомс. Семеро людей, за повідомленням агенції, поранені.

Повідомляється про пошкодження багатьох будинків в районі бази.

Нагадаємо, уночі 7 квітня з двох американських есмінців у Середземному морі випустили 59 крилатих ракет “Томагавк” по авіабазі у Сирії. Сирійська влада заявила про загибель шістьох військових. 

Президент США Дональд Трамп назвав ракетний удар відплатою за імовірну хімічну атаку у місті Хан-Шейхун провінції Ідліб, через яку загинули понад 70 людей. За даними дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, серед загиблих – 27 дітей. 

Як передає ВВС Україна, у телевізійному зверненні президент США Дональд Трамп назвав Башара Асада “диктатором”, який завдав “жахливої атаки хімічною зброєю по невинних цивільних”.

Він наголосив, що діяв у “життєво важливих інтересах національної безпеки Америки”, аби запобігти використанню хімічної зброї. При цьому він закликав “всі цивілізовані народи” допомогти покласти край конфлікту в Сирії.

“Сьогодні я закликаю всі цивілізовані країни приєднатися до нас в зусиллях покласти край цій бійні і кровопролиттю в Сирії, а також покласти край тероризму всіх видів і всіх типів”, – сказав Дональд Трамп.

РЕАКЦІЯ СВІТУ

“Те, що зробила Америка, – ніщо інше як дурна і безвідповідальна поведінка, яка лише виявляє її короткозорість і політичну та військову сліпоту щодо реальності”, – цитують ЗМІ заяву адміністрації президента Башара Асада.

Росія вважає такий крок США “порушенням міжнародного права” і “агресією проти суверенної держави”.

“Все. Залишки передвиборчого туману розсіялися. Замість розтиражованої тези про спільну боротьбу з головним ворогом – ІДІЛ адміністрація Трампа довела, що буде вести нещадну боротьбу з законним урядом Сирії”, – написав прем’єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв на своїй сторінці у мережі Facebook

Дії США стосовно Сирії слід підтримати, аби запобігти подальшим воєнним злочинам, вважають дипломати в українському МЗС.

“Будь-яке застосування хімзброї … є кричущим порушенням міжнародного права і воєнним злочином”, – йдеться у заяві офіційного Києва. На думку українського МЗС, винуватці мають бути притягнуті до відповідальності.

Окрім того, МЗС України вважає неприйнятним “хронічне блокування Росією роботи ООН“.

“Спонсори та ті, хто покривають злочинний сирійський режим, також несуть відповідальність за використання зброї масового знищення”, – вважають дипломати.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг поклав повну відповідальність за розвиток подій у країні на сирійський уряд.

“Будь-яке використання хімічної зброї є неприйнятним, не може лишитися без відповіді, а причетні мають понести відповідальність”, – йдеться у його заяві.

“НАТО підтримує всі міжнародні зусилля, спрямовані на досягнення миру і політичного врегулювання в Сирії”, – заявив генсек.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що авіаудар США по сирійській авіабазі “можна зрозуміти”.

“Атаку США можна зрозуміти, враховуючи масштаб воєнних злочинів, враховуючи страждання невинних людей і враховуючи блокування Ради Безпеки ООН”, – сказала вона, описавши авіаудари як “обмежені і спрямовані на конкретну ціль”.

Микола Гнатовський, голова Європейського комітету проти тортур, називає авіаудар порушенням Статуту ООН. 

Раніше повідомлялось, що Human Rights Watch задокументовано вісім хімічних атак сирійського уряду на цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter