Аваков розкритикував висновки Міжнародної дорадчої групи

Дата: 13 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розкритикував висновки щодо результатів розслідувань вбивств на Майдані від Міжнародної дорадчої групи (МДГ) Ради Європи, яка заявила, що розслідування не відповідає вимогам Європейської конвенції з прав людини.

Сер Ніколас Братза, колишній голова Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який очолив 22 лютого голова МДГ, так охарактеризував результати розслідувань:  “Розслідування не було здійснено незалежно та без зволікань. Складнощі розслідування полягали в безпрецендентному масштабі розслідування, відсутності розпізнавальних знаків у правоохоронців, також колишні очільники втекли, знищивши низку важливих документів. Однак ці складнощі не можуть бути виправданням недолікам розслідування, серед яких – порушення під час розслідування статті 2 і 3 Конвенції про права людини (право на життя та заборона катувань – авт.), проблема безкарності та безвідповідальності правоохоронних органів, що заважали проведенню розслідування, відсутність ефективної співпраці між МВС, СБУ та прокуратури. Послабили судову систему рішення певних суддів Печерського суду, зокрема, рішення про домашній арешт одного з командирів “Беркуту” (Дмитра Садовника – ред.), який згодом зник. Всі ці недоліки підірвали спроможність органів влади з’ясувати обставини злочинів, вчинених під час подій на Майдані, та встановити винних осіб”.

Міністр Арсен Аваков здивувався тому, що міжнародні експерти вимагають швидкого результату. 

“Звіт Міжнародної консультативної групи Ради Європи, присвячений до річниці подій і з цією чисто календарної причини – підводить підсумки. І це дуже дивує. Очевидно, що розслідування подібних масових злочинів, з такою величезною кількістю учасників, потерпілих, свідків – ніяк не може бути закінчене за рік і робити висновки, як мінімум, дуже рано. До слова, результати розстрілу протестувальників у Ризі 20 січня 1991, триває досі. Одному з колишніх бійців спецсил звинувачення пред’явили тільки в 2013-му році. Тоді в Ризі було 5 загиблих і 8 поранених…”, – пише міністр на сторінці “Українська правда.Блоги”

Арсен Аваков переконаний, що навіть у самій Європі важливими “у традиціях судочинства є саме результат, а не звичний совковий звичай “давати результат” до знаменної дати!

Головний міліціонер країни розкритикував також склад МДГ Ради Європи, а також обставини її створення. Так, міністр незадоволений тим, що до комісії увійшов Олег Анпилогов – колишній заступник прокурора Харківської області у 2005-2012 роках, колишній заступник голови Харківської обладміністрації Михайла Добкіна, член фракції Партії регіонів у Харківській облраді та друг харківського мера Геннадія Кернеса. 

“Це портрет пана Анпілогова у футболці з написом “Беркут” на засіданні сесії Харківської обласної ради 30 січня 2014 року. Пан Анпілогов, разом з усією фракцією, висловлює свою підтримку дій спецпідрозділів МВС на Євромайдані. На той момент – він уже місяць є членом Міжнародної консультативної групи Ради Європи з розслідування насильницьких інцидентів, які сталися під час демонстрацій на Майдані в період з 30 листопада 2013 по 21 лютого 2014″, – пише Арсен Аваков. 

Міністр зауважив, що сам незадоволений ходом розслідування, але він “не приймає жодного слова критики і “висновків” від зарозумілого прокурора у футболці Беркуту”.

Нагадаємо, у звіті Міжнародної дорадчої групи йдеться про те, що громадськості не надавалась достатня інформація про проведення розслідування для того, щоб сприяти здійсненню повноцінного громадського контролю.

Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос також зазначив: “Україні слід провести низку реформ, серед яких – реформа прокуратури, правоохоронних органів, вести боротьбу проти безкарності, розробити стратегію реформи судової системи та стратегії з прав людини. Рада Європи готова працювати з Україною й надалі та надавати підтримку в здійсненні цих реформ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter