Атаки росіян на зернову інфраструктуру мають наслідки для фермерів і бізнесу в Україні та поза її межами – ООН

Дата: 25 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні застерігає про далекосяжні наслідки для прав людини від неодноразових атак Російської Федерації на зернову інфраструктуру України. Зокрема, вночі 23 серпня на півдні Одеської області окупанти пошкодили зерносховище та перевантажувальний комплекс.

Про це йдеться на сайті установи.

Ілюстративне зображення. Фото: “Укрінформ”

Так, з 11 липня до 23 серпня Російська Федерація здійснила 14 таких атак, вразивши зернові термінали, склади, портову інфраструктуру, промислове обладнання та адміністративні будівлі.

Ці атаки також порушили глобальні лінії постачання продовольства України. Крім того, внаслідок цих обстрілів  загинули щонайменше четверо і поранення дістали 43 людини.

“Ці атаки спричиняють не тільки непомірні людські страждання та втрати для сімей, але й мають ширший вплив на засоби життєдіяльності, фермерів, громади та бізнес в Україні та поза її межами”, – сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль.

Місія продовжуватиме моніторинг та оцінку впливу цих атак на Україну та інші держави.

Нагадаємо, що у ніч проти 19 липня російські окупанти атакували ракетами та дронами порт міста Чорноморськ в Одеській області. Внаслідок цього знищено 60 тисяч тонн зерна.

Через атаки російських терористичних військ була виведена з роботи значна частина зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ. За оцінками спеціалістів, повноцінне відновлення зруйнованих та пошкоджених обʼєктів займе понад рік. 

Окупанти не лише знищують зерно, а й вивозять його з тимчасово окупованих територій. Зокрема, у серпні з окупованого Маріуполя на Донеччині вийшло чергове російське судно з краденим зерном. 

За підрахунками експертів, росіяни викрали з України зерна на щонайменше мільярд доларів. Якщо говорити про тонни, то, згідно з даними NASA Harvest, йдеться про майже 6 мільйонів тонн пшениці. На тлі новин про крадіжку росіянами зерна з України Путін заявив про рекордні збори врожаю в Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter