Apple TV пропонує до перегляду фільм “Ополченочка” від терористів “ЛНР”

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Apple TV досі пропонує до перегляду пропагандистський фільм “Ополченочка” виробництва терористичного угруповання “ЛНР”: він доступний глядачам деяких пострадянських країн, зокрема Росії, Білорусі, Туркменістану, Таджикистану, Молдови, Вірменії та Азербайджану.

Посилання на пропагандистську стрічку є на відповідному ресурсі.

Джерело: inforpost.com

Фільм знято 2018 року на території окупованої Луганщини за підтримки російської окупаційної адміністрації. Розповідає про жінок у лавах бойовиків.

Прем’єра стрічки відбулася лише в окупованих Донецьку та Луганську, в Росії прокату не було.

Ймовірний прототип головної героїні – Світлана Дрюк (Ветерок). Жінка воювала в складі танкового екіпажу терористичного угруповання “ДНР”, але в лютому 2019 року перейшла на бік України й свідчила проти терористів і російських окупантів. Також вона заявила, що готова дати свідчення проти терористів у Гаазі. Після цього режисер стрічки почав заперечувати, що в основу фільму поклали біографію Дрюк.

Після переїзду на підконтрольну Україні територію екстанкістка “ДНР” з двома дітьми мешкала в Чернівцях. Велике інтерв’ю з нею в січні 2021 року оприлюднило видання “Бабель”.

Юрист ГО “Платформа прав людини” Євген Воробйов у коментарі ZMINA пояснив, чи є трансляція фільму “Ополченочка” порушенням норм законодавства та чи можна заборонити Apple TV її показ.

“Ознайомившись із трейлером, вбачаю, що контент містить інформацію, яка представляє збройну агресію Росії як внутрішній громадянський конфлікт, а також виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини територій Донецької, Луганської областей. Водночас у фільмі здійснюється глорифікація представників збройних формувань РФ, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих країною-агресором”, – уточнив він.

Також у стрічці вбачається дискримінація українців, мова ворожнечі щодо українського солдата.

Кримінальний кодекс України за згадані вище дії передбачає кримінальну відповідальність за статтею 436-2.

Також, відповідно до статті 6 КК України, передбачено, що особи, які вчинили кримінальні правопорушення на території України, підлягають кримінальній відповідальності за цим кодексом.

Кримінальне правопорушення визнається вчиненим на території України, якщо його почато, продовжено, закінчено або припинено на території України, а також якщо його виконавець або хоча б один зі співучасників діяв на території України.

“Судячи з фрагментів фільму, деякі епізоди знімалися на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. За таких обставин особи, які здійснювали знімання або брали в них участь, – актори, режисери, продюсери тощо – в рівній частці можуть притягатися до кримінальної відповідальності за вказаною вище статтею Кримінального кодексу”, сказав Воробйов.

Щодо поширення такого фільму, частина 2 цієї ж статті 436-2 передбачає відповідальність за поширення матеріалів, що містять інформацію, яка наведена вище. Разом з тим, щоб притягнути особу до відповідальності за поширення фільму, потрібно враховувати статтю 6 КК України, тобто поширення повинно відбуватися на території України.

Оскільки поширення фільму відбувається за межами території України, притягнути до відповідальності осіб, які його здійснюють, є неможливим.

“Разом з тим правоохоронні органи мають можливість за заявою будь-якої особи або самі внести відомості до ЄРДР за статтею 436-2 КК України та розпочати досудове розслідування щодо учасників створення такого фільму, оскільки знімання вочевидь, хоч і фрагментарно, проводилися на тимчасово окупованих територіях України”, вважає юрист.

У межах кримінального провадження слідчий має право звернутися до Apple для припинення поширення такого контенту, оскільки він містить мову ворожнечі стосовно України та українських солдатів.

Якщо показ фільму не буде припинений, Україна в особі Міністерства закордонних справ та інших уповноважених органів (Офіс генерального прокурора) може звернутися до уповноважених органів США, де розташований центр управління Apple, з проханням припинити показ пропагандистського фільму.

“Мову ворожнечі заборонено майже в усіх цивілізованих державах, за що можуть притягати навіть до кримінальної відповідальності. Отже, офіційні органи США можуть змусити заборонити поширення фільму, який сіє вияви дискримінації”, резюмував Євген Воробйов.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter