Апеляційний суд залишив без задоволення скарги Леоніда Черновецького в справі проти “Дзеркала тижня”

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд залишив без задоволення дві апеляційні скарги Леоніда Черновецького в справі проти “Дзеркала тижня”, в якій ексмер столиці вимагав відшкодувати йому моральні збитки через “моральні страждання”.

Про це повідомляється на сайті видання.

Леонід Черновецький. Фото із соцмереж

Обидва позови Черновецького проти “Дзеркала тижня” стосуються захисту честі, ділової репутації та стягнення моральної шкоди. У першому йдеться про новину з тексту “Чи відбере Зеленський столицю?” редакторки відділу політики Інни Ведернікової. Позивач оскаржував таке судження авторки: “Але тут важливо нагадати, що основним аргументом, котрий дозволив Януковичу легітимізувати своє рішення в очах громадян, була антикорупційна кампанія силовиків та команди Попова, які розпочали активне викриття діянь Черновецького. Конституція – ніщо, справедливість – усе. Влада показово повертала в комунальну власність міста украдені Черновецьким активи. Що вона з ними робила потім – тема не цього матеріалу. Однак точно привід боятися для Кличка”.

У другому позові йдеться про цитати з публікації Ведернікової від 12 червня 2021 року “Влада чи гаманець?” такого змісту: “Алла Шлапак – ексспівголова фракції “Блок Леоніда Черновецького” (на пару з Денисом Комарницьким), хранителька “сіток” Черновецького – не випадкова людина в команді Тимошенко”.

У “Дзеркалі тижня” нагадали, що свої моральні страждання Черновецький оцінив у 2 мільйони гривень у кожному позові вимагає по одному мільйону гривень відшкодування. Проте Апеляційний суд Києва залишив без задоволення обидві скарги:

У рішенні суді зазначили: “Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має права вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя (ст. 34 Конституції України).

Згідно з ч. 1 ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу і дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів.

Отже, враховуючи висновок Європейського суду з прав людини, фактичні твердження та оціночні судження є різними поняттями, а розмежовування цих термінів лежить в основі захисту права на честь та гідність як особистих немайнових прав.

При цьому межа допустимої критики щодо політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж окремої пересічної особи. Публічні особи неминуче відкриваються для прискіпливого висвітлення їх слів та вчинків і повинні це усвідомлювати”.

Нагадаємо, що відповідні судові позови проти “Дзеркала тижня” Черновецький подав у лютому 2022 року. Справи розглядались одночасно у Святошинському райсуді (справа №759/16311/21-ц, суддя Ульяновська Оксана Василівна) та Печерському райсуді Києва (справа №759/16306/21-ц, суддя Вовк Сергій Володимирович).  

У вересні минулого року Печерський райсуд Києва залишив без задоволення його позов про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов’язання спростувати неправдиву інформацію та компенсацію моральної шкоди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter