Апеляція Стерненка і Демчука: потерпілий Щербич розповів про викрадення та катування

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Одеси заслухав розповідь потерпілого Сергія Щербича в справі про розбій і його викрадення.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Сергій Щербич дає свідчення. Фото: Анастасія Москвичова

Обвинувачені Сергій Стерненко і Руслан Демчук заперечували проти допиту на засіданні 20 травня: спочатку Стерненко заявив, що потребує перекладача з російської, а потім – що на засіданні відсутня більшість їхніх адвокатів. Суд, однак, привів Щербича до присяги, і той спочатку розповів, що пам’ятає, а потім сторони поставили йому запитання.

Потерпілий розповів, що йому зателефонував Демчук, якого він знав раніше, з невідомого номера і домовився про зустріч на заправці: нібито мали обговорювати збір коштів для бійців АТО. За словами Щербича, він сів у машину, де були обидва обвинувачених, кілька хвилин вони розмовляли, а тоді в салон сіли двоє невідомих (у цивільному і з відкритими обличчями, але він їх не запам’ятав), почали його бити, а Стерненко вистрелив з пістолета (який він запам’ятав), після чого Щербич утратив свідомість і машина рушила.

За словами Щербича, поки машина рухалася, він намагався чинити опір, у якийсь момент авто зупинилося, він знову спробував вийти, кричав, але його схопили за горло, через що він знову втратив свідомість, затягли назад і зв’язали руки пластиковими стяжками.
 
Сергій Щербич. Фото: сайт “Миротворець”

Потім, як зазначає потерпілий, йому надягнули на голову полотняний мішок і привезли в підвальне приміщення, де невідомі (незнайомий голос) його катували й допитували, звинувачували в сепаратизмі та погрожували, що зроблять щось його родичам. У підвалі Щербич не бачив Стерненка і Демчука, бо був з мішком на голові, але чув їхні голоси час від часу.

За словами Щербича, у нього вимагали скласти повноваження місцевого депутата, закрити громадську організацію, яку він представляв, і здати травматичну зброю. Через кілька годин, як розповідає він, його знову посадили в машину, відвезли з того місця, а потім висадили, віддавши портмоне і телефон. Водночас там не було грошей і дозволу на зброю, а в телефоні були відсутні сім-картки.
 
Обвинувачені під час засідання. Фото: Анастасія Москвичова

Натомість обвинувачення надало тільки окремі картки про рух провадження, пославшись на технічну неможливість надати повний витяг. Адвокати Стерненка і Демчука вважають це умисною маніпуляцією, щоб не показувати, як і коли саме починали провадження в справі Щербича, і приховати зловживання.

Прокурори знову заявили, що станом на 2015 рік у ЄРДР не відбивається час надходження заяви про злочин. Врешті вирішили, що саме ці дані можна отримати, і прокурори погодилися надати їх на наступному засіданні.
 
Нагадаємо, що нещодавно Апеляційний суд Одеси залишив Стерненка і Демчука під домашнім арештом. Обох чоловіків Приморський районний суд до цього визнав винними в справі про викрадення та присудив по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. 
 
Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.
 
Про упередженість дозволяють говорити й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий цілих п’ять років не з’являвся на засідання і тільки в листопаді 2020 року нарешті прийшов, щоб дати свідчення в суді. Відбулося це на тлі можливого розвалу в суді іншої справи – щодо звинувачення Сергія Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які із застосуванням холодної зброї напали на активіста у 2018 році.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter