Апеляція підтвердила вирок двом ексберкутівцям у справі про розгін протестувальників – три роки за ґратами з забороною обіймати посади в поліції

Дата: 23 Червня 2023
A+ A- Підписатися

22 червня Київський апеляційний суд підтвердив вирок Шевченківського суду у справі ексберкутівців Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня щодо розгону протестувальників на майдані Незалежності 30 листопада 2013 року.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група у своєму телеграм-каналі.

Ексберкутівці Віктор Ейсмонт і Володимир Мохонь

В апеляційному суді обвинувачені та їхні захисники просили суд виправдати беркутівців. А прокуратура та потерпілі — збільшити термін покарання (до 5 та 6 років, відповідно) та визнати, що обвинуваченні виконували явно злочинний наказ та діяли за попередньою змовою групою осіб, а не ситуативно.

У своєму рішенні апеляційний суд відхилив скарги прокурора та сторони потерпілих, але зменшив суму моральної шкоди для потерпілого з 400 до 50 тисяч гривень. Таким чином суд частково задовольнив апеляційні скарги представника МВС та Нацполіції.

Після цього рішення суду апеляційної інстанції вирок набирає законної сили. Проте Ейсмонта та Мохоня під варту ще не взяли.

Повний текст рішення суд оголосить 27 червня о 15:00.

Нагадаємо, 14 червня 2021 року Шевченківський суд виніс вирок беркутівцям Віктору Ейсмонту та Володимиру Мохоню — 3 роки позбавлення волі з забороною обіймати посади в правоохоронних органах протягом трьох років

До закінчення розгляду апеляційних скарг, вирок не вступає в законну силу. Відповідно, обвинувачені не починали відбувати покарання.

Тоді суд визнав їх винними за трьома статтями: перевищення влади або службових повноважень із застосуванням насильства, протидія мирним протестам та службове підроблення. Однак за двома останніми звинуваченнями (протидія протестам та підроблення) звільнив від покарання у звʼязку з закінченням терміну давності притягнення до відповідальності. Суд не знайшов достатньо доказів того, що обвинувачені виконували злочинний наказ.

Раніше Київський апеляційний суд 15 червня переніс дебати у справі ексберкутівців Ейсмонта та Мохоня про розгін протестувальників на майдані Незалежності 30 листопада через повітряну тривогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter