Апеляційний суд виправдав патрульних, засуджених за смерть 22-річного хлопця

Дата: 18 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Тернополя виправдав шістьох патрульних зі Львова, яких засудили до восьми років в’язниці за смерть 22-річного хлопця: під час затримання той проковтнув наркотики й задихнувся.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуку перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Джерело: фейсбук-сторінка Олексія Білошицького

“Офіційне визнання несправедливості й незаконності того, що відбувалось на суді першої інстанції. Тернопільський апеляційний суд закрив справу щодо наших хлопців і виправдав їх”, – написав Білошицький.

Джерело: фейсбук-сторінка Олексія Білошицького

За повідомленням “Суспільного”, рішення можна оскаржити впродовж трьох місяців від дня проголошення. Мати загиблого заявила, що подаватиме касацію до Верховного Суду.

Смертельний інцидент стався 9 лютого 2018 року. Патрульні прийшли з рейдом до салону гральних автоматів на вулиці Куліша, 4. У повідомленні поліції йшлось, що в той вечір при поверхневій перевірці у 22-річного хлопця виявили пакет з невідомою речовиною.

Він проковтнув його та намагався втекти, а тому поліцейські затримали юнака, вмовляючи виплюнути пакет. Згодом хлопець знепритомнів. Як показала експертиза, пакет з двома грамами канабісу перекрив йому дихальні шляхи.

Згідно з рішенням суду, поліцейські підрозділу тактико-оперативного реагування (ТОР) Назарій Андрушків, Станіслав Гетьман, Олександр Демчина, Степан Дорош, Дмитро Леськів та Олег Устіяновський неправомірно застосували фізичну силу до хлопця. Вони вдягли на нього пластикові наручники-стяжки, що позбавило його можливості надати собі допомогу та сприяло удушенню.

Справу розглядали більше ніж два роки. У серпні 2021 року Галицький райсуд Львова визнав патрульних винними. Їх засудили до восьми років ув’язнення кожного, позбавили спеціальних звань “лейтенант поліції” та заборонили обіймати посади в держорганах упродовж трьох років. Водночас суд ухвалив стягнути з державного бюджету моральну шкоду понад 4 млн грн на користь найближчих родичів загиблого.

Засуджені та мати загиблого подали апеляції. Правоохоронці хотіли, щоб поліцейських виправдали. Мати загиблого – щоб патрульним присудили по десять років ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter