Апеляційний суд у Росії залишив чинним вирок кримчанину Станіславу Стеценку, якого ФСБ звинувачує в нібито шпигунстві

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції в Сочі (РФ) 21 березня 2023 року залишив чинним вирок про 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму, який “верховний суд республіки Крим” ухвалив щодо жителя тимчасово окупованого Сімферополя Станіслава Стеценка. Росіяни звинуватили чоловіка “державній зраді” за ст. 275 КК РФ. 

Про це інформує підконтрольний Москві “Крыминформ” із посиланням на кримське управління ФСБ РФ.

Затримання Станіслава Стеценка

Російське слідство твердить, що Стеценко протягом тривалого часу “з використанням спеціального антенного і приймального обладнання отримував за завданням спецслужб України інформацію про польоти російської військової авіації в районі Кримського півострова” та пересилав отримані відомості “представникам української розвідки через захищений месенджер”.

Також у ФСБ стверджують, що “за виконання завдань Стеценко отримав загалом 1 300 доларів США”.

Чоловіка затримали в тимчасово окупованому до повномасштабного вторгнення Росії в Україну – у червні 2021 року.

ЗМІ писали, що Стеценко – радіоаматор і авіаспоттер (хобі, суть якого – у спостереженні за літаками, їхньому обліку та фотографуванні), він був користувачем радіоаматорського сайту radioscanner.ru. За даними журналістів, обладнання, вилучене в Стеценка під час обшуку, відкрито продавалося на півострові.

Також, за їхніми даними, Стеценко працював в управлінні справами незаконної “Держради Криму” на технічній посаді.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на вирок жителю Сімферополя Станіславу Стеценку (Худолею), звернувшись до світової спільноти посилити тиск на Росію з вимогою негайно звільнити полів’язня і всіх українських громадян, яких країна-агресор незаконно утримує.

22 грудня 2022 року незаконний “верховний суд республіки Крим” визнав Стеценка винним і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 12 років з обмеженням волі на один рік з відбуванням основного покарання у виправній колонії суворого режиму.

За даними дослідження Кримської правозахисної групи “Огляд ситуації з дотриманням прав людини й норм міжнародного гуманітарного права у Криму за 2022 рік” у так званих “справах українських диверсантів та шпигунів” в ув’язненні перебувають щонайменше 17 громадян України, затриманих до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Серед фігурантів справи: Андрій Захтей, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, Геннадій Лімешко, Леонід Пархоменко, Костянтин Давиденко, Дмитро Долгополов, Анна Сухоносова, Юнус Машаріпов, Іван Яцкін, Костянтин Ширінг, Галина Довгопола, Владислав Єсипенко, Євген Петрушин, Станіслав Стеценко (Худолей). Їх ФСБ РФ під час затримання звинуватила “в підготовці диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві”.

У цих справах зафіксовано незаконні методи ведення слідства й застосування тортур для отримання свідчень зізнання, порушення презумпції невинуватості, поширення ФСБ РФ через російські ЗМІ відео “зізнання”. 

27 квітня 2022 року суд у Ростові-на-Дону оголосив новий вирок фігуранту “справи кримських диверсантів” Дмитру Штиблікову – 19 років і 6 місяців позбавлення свободи за ст. 275 КК РФ (“державна зрада”). Попередній строк позбавлення волі сплив у листопаді 2021 року, але через нову фальсифіковану справу Дмитро Штибліков залишається за ґратами.

У грудні 2022 року стало відомо, “суд” Севастополя засудив 24-річного Євгена Петрушина до 12 років позбавлення волі за ст. 275 КК РФ (“державна зрада”).

 ФСБ РФ звинуватило його в тому, що він буцімто “збирав і передавав до головного управління розвідки Міністерства оборони України відомості, що становлять державну таємницю, про діяльність Чорноморського флоту”. У червні 2021 року Петрушина доправили із Севастополя до СІЗО Москви.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів  полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter