Апеляційний суд обмежив доступ ГПУ до даних з телефону Седлецької

Дата: 18 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу журналістки Наталки Седлецької на ухвалу Печерського суду, згідно з якою Генпрокуратурі був наданий дозвіл отримати дані з її телефону за півтора року.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що суд скасував цю ухвалу і постановив опублікувати нову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних із телефону Седлецької.

Зокрема, надав слідчому тимчасовий доступ до речей і документів телефонного оператора “Київстар” з можливістю отримати копію щодо відомостей дати і часу, місцеперебування абонентського номера, яким користується Седлецька, за період з 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року в межах базових станцій оператора.

Вказується, що ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство не потребує від оператора мобільного зв’язку жодних даних журналісток Наталії Седлецької та Христини Бердинських, окрім дати їхнього перебування в зоні дії вежі мобільного оператора поблизу НАБУ.

27 серпня Печерський районний суд Києва надав Генпрокуратурі доступ до змісту SMS-повідомлень, даних щодо вхідних та вихідних з’єднань з усіма абонентами, дати, часу та тривалості розмов, місцеперебуванню телефону журналістки та головної редакторки програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької впродовж 17 місяців.

У ГПУ запевнили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає як можливий свідок. Згодом стало відомо, що ГПУ отримала судовий дозвіл на доступ до даних також про журналістку “Нового времени” Христину Бердинських.

5 вересня журналісти, медіаексперти та громадські організації заявили, що ця ухвала суду створює небезпечний прецедент для діяльності медіа та порушує міжнародні зобов’язання України, й закликали не реалізовувати її.

Також у ЄС заявляли, що ГПУ порушила свободу слова, отримавши доступ до телефону журналістки програми “Схеми” Наталії Седлецької.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter