Аналітики кажуть, що Росія повторює міграційну кризу 2021-го тепер на фінському кордоні

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Нинішня ситуація на кордоні Росії з Фінляндією нагадує міграційну кризу 2021-го на білорусько-польському кордоні, тож аналітики називають її тактикою гібридної війни РФ, спрямованою на дестабілізацію НАТО. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни. 

Фото: bnn.network

У 2021-му криза на кордонах ЄС посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську та заяв самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про те, що республіка більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. 

Країни ЄС тоді неодноразово звинувачували режим Лукашенка в штучному створенні кризи, а журналісти з’ясовували, що мігранти витрачали десятки тисяч євро, щоб опинитись у Білорусі, а допомагали їм у цьому, зокрема, російські та білоруські туристичні агенції. 

Нова криза вже на російсько-фінському кордоні почалася після того, як російські прикордонники пропускали людей без необхідних документів для перетину кордону. У відповідь влада Фінляндії закрила чотири пункти пропуску – Іматра, Ніірала, Нуйямаа та Ваалімаа.

Аналітики Інституту вивчення війни в цьому контексті звертають увагу на заяви російських посадовців, зроблені після того, як Фінляндія стало членом НАТО. Так, прессекретар російського керманича Дмитро Пєсков казав, що вступ країни до альянсу “не може не мати негативного впливу на російсько-фінські двосторонні відносини”, тож росіяни вживатимуть “контрзаходів для гарантування власної безпеки”. 

“Кремль, можливо, намагається створити умови в інформаційному просторі для дестабілізації країн НАТО на російських кордонах і відвертати увагу від війни в Україні. Інститут також постійно оцінює, що однією з цілей Путіна під час повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році був розвал НАТО – ціль, яку він продовжує ставити”, – зазначають аналітики. 

Нагадаємо, що у 2021-му білоруські та польські солдати знущалися з мігрантів на кордоні, наприклад тримали без їжі, били, грабували та нацьковували на людей собак. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter