Європейські правозахисники обговорять з владою ратифікацію Римського статуту

Дата: 20 Січня 2015
A+ A- Підписатися

В Україну з триденним візитом прибула делегація Міжнародної федерації за права людини (FIDH), яка є одним із засновників Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі.

Організація має намір зустрітись із представниками органів державної влади, зокрема з Адміністрацією Президента, Генпрокуратурою, Міністерством юстиції та Офісом Уповноваженого з прав людини.

Планується обговорення ратифікації Римського статуту та розслідування злочинів, які підпадають під юрисдикцію МКС, які мали місце в період Євромайдану, а також після анексії Криму Російською Федерацією та “неоголошеної війни” в Україні.

Зокрема на першій зустрічі з представниками громадських організацій адвокат Міжнародної федерації за права людини (FIDH) Мартін Прадель, відповідаючи на запитання політолога Віталія Крюкова, сказав, що амністія на військові злочини та злочини проти людяності не поширюється.

“Якщо Україна буде використовувати національні закони про амністію щодо людей, які вчинили військові злочини та злочини проти людяності, то це буде сприйматись МКС як маркер небажання державою здійснювати правосуддя”, – зауважив Мартін Прадель, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Представники FIDH наголосили, що розслідувати злочини мають українські правоохоронні органи, а Міжнародний кримінальний суд лише допомагатиме їм в цьому при виникненні проблем.

“Міжнародна кримінальна юстиція, яка представлена МКС, має субсидіарний характер, тобто додатковий. Це означає, якщо національна юстиція не справляється належним чином з розслідуванням через технічні проблеми, низькокваліфіковані кадри чи проблеми з юридичними інструментами або відсутність волі, тоді включаються функції міжнародної юстиції”, – сказав пан Прадель.

Як відомо 16 січня народні депутати зареєстрували законопроект “Про внесення змін до статті 124 Конституції України (щодо визнання положень Римського статуту)”. У разі ухвалення цього документу Україна стане повноправним членом Міжнародного кримінального суду і зможе звертатись за допомогою в розслідування військових злочинів та злочинів проти людяності до міжнародних інстанцій.

Під законопроектом підписалось 155 народних депутатів.

Нагадаємо, у 2000 році Україна підписала Римський статут, однак наступного року Конституційний Суд постановив, що документ не відповідає Конституції України.

Після Революції Гідності, 14 травня 2014 року 199 депутатів запропонували поправки до Конституції, які мають подолати ці перешкоди.

Влада взяла на себе зобов’язання ратифікувати Римський статут в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter