Amnesty International оголосила акцію термінової допомоги Станіславу Клиху

Дата: 06 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Сьогодні міжнародна правозахисна організація Amnesty International оголосила акцію термінової допомоги Станіславу Клиху.

Міжнародна Амністія просить російську владу провести щодо Клиха незалежну медичну експертизу поза межами Чечні.

Відповідна заява англійською мовою розміщена на сайті.  

Міжнародна організація констатує, що Станіслав Клих і Микола Карпюк стали жертвами несправедливого суду. У заяві перераховуються також тортури, до яких, за словами засуджених українців, вдавалися російські слідчі органи.

Міжнародна Амністія закликає своїх фолловерів і прихильників по всьому світу писати главі Слідчого комітету Бастрикіну, прокурору Чечні Шарпуді, а також генеральному прокурору Чайці листи із закликами забезпечити Станіславу Клиху надання адекватної медичної допомоги, а також вичерпної діагностики; а також із закликами провести незалежне та ефективне розслідування заяв щодо катування Карпюка та Клиха російськими слідчими органами.

Нагадаємо, 19 травня Верховний суд Чечні засудив Миколу Карпюка до 22,5 років, Станіслава Клиха — до 20 років в’язниці за звинуваченням у вбивстві російських військовослужбовців та участі в банді на боці бойовиків в першій чеченській війні. Російський правозахисний центр Меморіал визнав Карпюка і Клиха політв’язнями.

16 червня заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов повідомив, що Мін’юст спрямував до РФ запит про передачу українській стороні Карпюка.

Адвокат українців Докка Іцлаєв 22 червня назвав три можливі сценарії розвитку подій справи Карпюка та Клиха. Перший – помилування та обмін, другий – передача по лінії Міністерства юстиції, коли суд визнає дійсним російський вирок і людина передається для відбування покарання в Україні, третій – продовження юридичних процедур в Росії, а потім звернення у Європейський суд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter