Amnesty International наполягає розслідувати страти, в яких зізнався Моторола

Дата: 09 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Нові шокуючі докази вчинення вбивств у формі страт проросійськими збройними групами в Донбасі свідчать про термінову необхідність проведення розслідувань та вжиття інших заходів для вирішення гуманітарної кризи та кризи у сфері прав людини в регіоні.

Про це заявили в Amnesty International.

«Катування, жорстоке поводження та навмисне вбивство солдатів, яких було затримано, поранено та тих, хто здався, є воєнними злочинами. Ці останні свідчення повинні бути негайно, ретельно і неупереджено розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності визнаними органами в рамках справедливого судового розгляду».

Експерти Amnesty International дослідили відеоматеріали затримання та допит українського солдата Ігоря Брановицького, одного з захисників Донецького аеропорту. Опубліковані на веб-сайті YouTube відеокадри вказують на те, що йому наносили удари в обличчя. Його утримували в полоні допоки не вбили, кажуть правозахисники.

За словами очевидців, Ігоря Брановицького застрелив насмерть командир групи сепаратистів. Його тіло повернули родині на початку квітня та поховали у Києві 3 квітня. Служба безпеки України розпочала розслідування його вбивства.

Amnesty International також переглянула відеокадри, на яких принаймні трьох членів українських сил затримують, та фотографії їх мертвих тіл, які ймовірно тримають в морзі у Донецьку. У верхніх частинах тіл та головах є ознаки вогнепальних поранень, вочевидь зроблених в результаті вбивств в формі страт. Солдати були затримані проросійськими силами в Дебальцевому орієнтовно 12-18 лютого цього року, коли українські оборонні війська опинились в оточенні.

У статті на сайті української газети KyivPost від 6 квітня надано заяву, зроблену, як повідомляється, Арсенієм Павловим, більш відомим під позивним “Моторола”. Павлов, громадянин Росії і лідер проросійської збройної групи «Батальйон Спарта», що діє в східній Україні, заявив, що він «розстріляв 15 полонених» солдат українських збройних сил. Він ймовірно вбив Ігоря Брановицького, підозрюють правозахисники Amnesty International.

“Ця моторошна «сповідь» сепаратиста, разом з відео-доказами, свідченнями очевидців та зростаючою кількістю доказів порушень щодо затриманих з обох сторін, вказує на нагальну необхідність незалежного розслідування цього і всіх інших порушень в ході цього конфлікту, який розпочався рік тому”, — сказав заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

“Позасудові страти є воєнним злочином — просто і ясно. Лідери самопроголошеної «Донецької Народної Республіки» у Східній Україні повинні послати їхнім членам чіткий сигнал: ті, хто бореться на їхній стороні або від їхнього імені, повинні поважати права людини і міжнародне гуманітарне право. Вони повинні в терміновому порядку вивести зі своїх лав тих, хто підозрюється у відповідальності за замовлення або скоєння серйозних порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також повною мірою співпрацювати з будь-яким незалежним розслідуванням”, – наголошує Кривошеєв.

Як учасники збройного конфлікту, збройні групи, такі як «Батальйон Спарта», мають зобов’язання відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, які забороняють, серед іншого, тортури та інші види жорстокого поводження і вбивства затриманих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter