Amnesty International: блокування Telegram – це новий наступ на свободу слова в Росії

Дата: 12 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Блокуючи месенджер Telegram, російська влада обмежує свободу вираження поглядів в інтернеті.

Про це 12 квітня заявив заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв, йдеться в прес-релізі організації.

“Останніми роками російська влада стабільно обмежувала простір для свободи слова. Вона заблокувала новинні сайти, які критикують її, вводить драконівські правила зберігання даних, а також оголосила зареєстровані за межами Росії ЗМІ “іноземними агентами”. Тепер вона націлилась на один з найпопулярніших додатків для обміну повідомленнями в Росії просто за мужність і чесність поважати конфіденційність своїх користувачів. Суд, який прийматиме рішення у цій справі завтра, повинен так само проявити повагу до свободи вираження поглядів, а не підтримати репресивні вимоги уряду”, – сказав він.

У п’ятницю Таганський районний суд у Москві, як очікується, винесе рішення на вимогу Роскомнагляду блокувати Telegram за відмову надавати ФСБ доступ до зашифрованих повідомлень.

Наприкінці березня компанія Telegram направила скаргу до Європейського суду з прав людини. Вона стосувалася рішення про штраф, яке ухвалив Міщанський суд Москви за відмову надати ФСБ ключі шифрування. Як відомо, Роскомнагляд погрожує заблокувати Telegram, якщо месенджер не надасть ключі для декодування повідомлень користувачів.

У 2016 році до російського закону “Про протидію тероризму” були внесені зміни, які передбачали зобов’язати “організаторів поширення інформації” в інтернеті надавати ключі для декодування повідомлень користувачів.

У червні 2017 року голова Роскомнагляду Олександр Жаров пригрозив заблокувати Telegram за неподання відомостей про компанію для включення їх до реєстру організаторів поширення інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter