Amnesty International вимагає негайно допустити Червоний Хрест до українських захисників, яких вивезли з “Азовсталі”

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Українські військові, вивезені з території заводу “Азовсталь”, не повинні піддаватися жодним формам тортур чи жорстокого поводження, їм мають негайно надати доступ до представників Міжнародного Червоного Хреста, а їхні права мають дотримуватись відповідно до Женевських конвенцій.

З відповідним закликом виступила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Вивезення українських захисників з території “Азовсталі”. Фото: Reuters

“Захищаючи Маріуполь, українські військові були дегуманізовані російськими ЗМІ та подавалися путінською пропагандою як “неонацисти” протягом усієї війни Росії проти України. Такі обставини викликають серйозне занепокоєння щодо долі українських комбатантів як військовополонених, які знаходяться на тимчасово окупованій території”, – зазначив заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв

Він додав, що Amnesty International раніше документувала вбивства полонених на сході України збройними формуваннями, які підтримує РФ, а також позасудові страти українських цивільних російськими військами навесні 2022. Але українських військових, яких вивезли із заводу «Азовсталь», не повинна спіткати та сама доля, наголосив він.

Як відомо, 16 травня російське міністерство оборони повідомило про домовленість щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” на окуповану територію Донеччини. Автобуси з 264 військовослужбовцями, зокрема 53 пораненими, рушили до Новоазовська та Оленівки.

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. Володимир Зеленський повідомив, що евакуація тяжко поранених українських військовослужбовців з Маріуполя проводилася за участю ЗСУ, військової розвідки, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН.

17 травня в Росії заявили про плани допитати українських військових у ростовському СІЗО, а також про ідею ухвалити заборону на обмін так званих “нацистських злочинців”. У Держдумі не приховують, що хочуть зробити це, щоб унеможливити повернення українських захисників на батьківщину.

Також російський мін’юст звернувся до Верховного суду РФ, щоб той визнав “Азов” терористичною організацією та заборонив його діяльність на території країни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter