Amnesty International: Польща примусово повернула групу афганських мігрантів до Білорусі

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У серпні групу афганських мігрантів, які просили захисту в уряду Польщі, примусово повернули на територію Білорусі. 

Про це повідомили у міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Візуалізація: Amnesty International

Висновок про примусове повернення дослідники організації зробили за допомогою супутникових знімків та фотографій, які робили місцеві жителі прикордонних територій та публікували у медіа.

З 18 серпня група з 32 афганських біженців, серед яких були жінки та 15-річна дівчинка, знаходилася на білорусько-польському кордоні та намагались вижити в важких умовах без доступу до їжі, питної води та медикаментів. Всього за одну ніч ця група перемістилась на територію Білорусі попри те, що до цього ці ж люди просили про захист у польського уряду.

“Примус до повернення людей, які намагаються просити притулку, без індивідуальної оцінки їхніх потреб у захисті суперечить європейському і міжнародному праву. Люди звернулися з проханням про надання притулку в країні ЄС, держава-член ЄС грубо порушує їхні права, і ЄС повинен діяти швидко і рішуче, щоб окреслити ці кричущі порушення ЄС і міжнародного права”, – наголошує директорка європейського офісу Amnesty International Єва Гедда.

Правозахисники вимагають, щоб польський уряд надав мігрантам тимчасове житло, продовольство і воду, а також забезпечив доступ до адвокатів і необхідної медичної допомоги. Цього ж вимагає і Європейський суд з прав людини, який виніс відповідне рішення щодо цієї групи мігрантів наприкінці серпня. 

Фото: Інна Поліна/ТАСС

Криза з біженцями на кордонах з Білоруссю посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську в травні. Невдовзі після інциденту самопроголошений президент республіки Олександр Лукашенко заявляв, що більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. На початку липня спочатку влада у Литві оголосила режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації, а пізніше аналогічний режим на кордоні ввели Латвія і Польща. 

На території дії цього режиму у Польщі тимчасово заборонили масові заходи, люди, що знаходяться в громадських місцях, зобов’язані носити з собою посвідчення, а ті, хто не проживає там, взагалі не можуть потрапити до території кордону. Це унеможливлює доступ до мігрантів для правозахисників та журналістів.

Люди, які фактично опинились у пастці між Білоруссю та ЄС, знаходяться у нелюдських умовах. Лише за неповний тиждень на польсько-білоруському відрізку кордону померли щонайменше чотири шукачі притулку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter