Amnesty International: Кількість жертв бомбардування драмтеатру в Маріуполі може бути меншою, ніж повідомляли

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Атака на будівлю Донецького драматичного театру в Маріуполі є беззаперечним воєнним злочином, який скоїли російські військові, однак кількість жертв атаки, ймовірно, є меншою, аніж повідомляли раніше. 

Про це йдеться в новій доповіді Amnesty International.

Фото: Peter Kovalev / TASS

Дослідники зібрали свідчення 53 уцілілих та очевидців, 28 з яких перебували в театрі чи поблизу нього безпосередньо в момент атаки. Також проаналізували супутникові знімки та дані радарів, зроблені безпосередньо перед атакою та одразу після неї, перевірили фото- та відеоматеріали з архівів свідків та соціальних мереж і дослідили два комплекти архітектурних планів театру.

Фото: ЕРА

Експерт-фізик, до якого звернулися правозахисники, спроєктував математичну модель вибуху в театрі, що дає змогу говорити – використані бомби мали містити 400–800 кг вибухової речовини. Відповідно до наявних авіабомб в арсеналі армії Росії Amnesty International вважає, що російські військові завдали удару двома 500-кілограмовими бомбами однієї моделі, загальна маса вибухової речовини у яких становить 440–600 кг.

Найімовірнішим є сценарій, за якого авіаудару завдав один з таких літаків-винищувачів – Су-25, Су-30 або Су-34, що базувалися на прилеглих російських аеродромах і часто пролітали над Півднем України.

“Міжнародний кримінальний суд та всі інші органи, які мають повноваження здійснювати судочинство щодо злочинів з початку повномасштабної війни в Україні, мають розслідувати цей напад як воєнний злочин. Усіх винних мають притягнути до відповідальності за  дії, що призвели до смертей та розрухи”, – закликає Калламар.

Жоден із 28 вцілілих унаслідок атаки, з якими спілкувалася Amnesty International, та інші свідки поблизу театру в день нападу не надали жодної інформації, яка вказувала б на те, що українські військові використовували театр як базу для військових операцій, місце для зберігання зброї або місце, звідки можна розпочинати атаки.

Цивільний характер театру та присутність численних цивільних, додають правозахисники, були очевидними навіть за кілька тижнів до нападу.

Нагадаємо, що ОБСЄ визнала воєнними злочинами атаки російських військових на пологовий будинок та драмтеатр у Маріуполі. 

Фотографія обкладинки: Ilya Pitalev

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter