Американський гей-бар “Julius”, у якому в 1960-х роках були протести на захист прав ЛГБТ, визнали історичною памʼяткою

Дата: 10 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Комісія зі збереження пам’яток Нью-Йорка проголосувала за надання бару “Julius” на Манхеттені статусу пам’ятки. Відомо, що він є найстарішим гей-баром у місті, а в 1960-х роках також був ареною перших запланованих громадянських протестів на захист прав ЛГБТ.

Про це повідомляє видання CNN. 

Фото: 6sqft

Комісія назвала бар “одним із найзначніших місць в історії прав ЛГБТК+ (лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та квір)”

Відомо, що “Julius” у 1966 році був місцем проведення “Sip-in” – акції протесту проти дискримінації щодо гомосексуалів. Однак тоді бар не був безпечним ЛГБТ-простором. Загалом, як повідомляє Служба національних парків, у барах та ресторанах могли відбуватися облави за “хуліганство” – ним вважалися поцілунки та флірт чоловіків з іншими чоловіками. Крім того, персонал у барах часто відмовлявся обслуговувати клієнтів, якщо вони були відкритими геями.

Тоді четверо чоловіків – Дік Лейч, Крейг Родвелл, Джон Тіммонс та Ренді Уікер – влаштували захід на знак протесту проти переслідування геїв за вживання алкоголю у громадських місцях. Чоловіки звернулися до суду, і за рік суди визнали, що така поведінка не є хуліганством, а чоловіки-геї можуть відвідувати бари та пити там алкоголь.

“Повага до місця, де ньюйоркцям колись було відмовлено в обслуговуванні виключно через їхню сексуальну орієнтацію, підтверджує те, що вже давно має бути зрозумілим: ЛГБТ-людям радіють у будь-якому місці нашого міста. Нехай це звання стане важливим нагадуванням про те, що історія ЛГБТ – це історія Нью-Йорка і що, як і “Julius”, місто Нью-Йорк завжди буде безпечним притулком для ЛГБТ, – зазначив мер Нью-Йорка Ерік Адамс

Комісія зі збереження пам’яток Нью-Йорка продовжить роботу з виявлення та позначення місць у п’яти районах міста, які відіграли значну роль у просуванні руху за цивільні права ЛГБТ-людей.

Примітно, що будівля бару “Julius” розташована в історичному районі Грінвіч-Віллідж, лише за кілька хвилин ходьби від бару “Stonewall Inn”, який у 2015 році також визнали окремою ЛГБТ-пам’яткою. 

Нагадаємо, що вранці 28 червня 1969 року місцеві поліцейські влаштували облаву на гей-бар “Stonewall Inn”. Цей заклад на Крістофер-стріт слугував місцем зустрічі геїв і лесбійок. Сутички переросли в багатоденні масові заворушення. В результаті поранення отримали четверо поліцейських і невстановлене число ЛГБТ-активістів. 

Протести в барі “Stonewall Inn” стали відправною точкою становлення сучасного руху на підтримку прав ЛГБТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter