Телеведучу Вупі Голдберг відсторонили від роботи через висловлювання про Голокост

Дата: 02 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Американський телеканал ABC News відсторонив на два тижні акторку та ведучу програми The View Вупі Голдберг через її заяву про те, що Голокост нібито не пов’язаний з расистською ідеологією нацистів.

Про це пише The Guardian.

Вупі Голдберг. Джерело: AFP / Getty Images / Валері Мейкон

Рішення про відсторонення президент ABC News Кім Годвін ухвалив попри те, що Голдберг публічно вибачилась.

На телеканалі заявили, що попросили ведучу “виділити час на те, щоб подумати та дізнатися вплив її коментарів”.

Скандал спричинили висловлювання Голдберг в ефірі телеканалу ABC 31 січня. Тоді в ток-шоу обговорювали рішення шкільної ради американського штату Теннессі вилучити з навчальної програми графічний роман Арта Шпігельмана “Маус. Сповідь уцілілого” про Голокост.

“Будьмо правдивими, Голокост – це не про расу, це не так. Йдеться про нелюдяність людини до людини, ось про що йдеться. Це дві групи білих людей”, – сказала вона.

Потім Голдберг продовжила: “Неважливо, чорний ти, чи білий, чи єврей… усі їдять одне одного”.

Шоу за участю актриси спричинило шквал критики, зокрема через поширення небезпечної дезінформації про Голокост.

Критики зазначили, що Гітлер сам відкрито висловлював ненависть до євреїв на расовому ґрунті.

“Расизм посідав центральне місце в нацистській ідеології. Євреї визначалися не релігією, а расою. Нацистські расистські переконання підживлювали геноцид та масові вбивства”,цитує заяву музею Голокосту США ВВС.

Слова акторки та ведучої засудили меморіал Аушвіца і StopAntisemitism.org. Водночас представник Антидифамаційної ліги, організації, яка бореться з антисемітизмом, Джонатан Грінблат назвав її коментарі “небезпечними”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, 27 січня, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав поширювати інформацію про Голокост серед молоді й протистояти сучасним виявам антисемітизму та ксенофобії.

Дату 27 січня обрано невипадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.

Офіційно визнано, що протягом Голокосту нацисти вбили до 6 мільйонів людей.

Більша частина фактичних убивств євреїв під час Голокосту відбувалася в таборах смерті в окупованій Польщі, переслідування євреїв, їхнє виселення в гетто і депортація з їхніх будинків відбувалися на очах у їхніх неєврейських сусідів у містах та селищах по всій Європі.

За інформацією Інституту національної пам’яті, 1,5 мільйона вбитих євреїв були з території сучасної України. Адже лише в Бабиному Яру в Києві 29–30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 тисячі київських євреїв.

Голокост із давньогрецької перекладається як “всеспалення” й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933–1945 років. У ширшому розумінні голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної належності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter