Американські спортсменки розкритикували жіночу форму Nike для команди з легкої атлетики

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Олімпійські спортсменки розкритикували жіночу форму Nike для американської команди з легкої атлетики. Її називають “надмірно відвертою й сексуалізованою” та кажуть, що під час створення форми “віддали пріоритет дешевизні, а не функціональності”.

Про це пишуть Reuters та France 24.

Фото: The Daily Beast / Citius Mag

Зокрема, критику висловила чемпіонка США з бігу на 5 тисяч метрів у 2006 й 2010 роках Лорен Флешман

“Вибачте, але покажіть мені хоч одну команду WNBA або NWSL, яка з ентузіазмом підтримала б цей комплект. Це для олімпійської легкої атлетики. Професійні спортсменки повинні мати можливість змагатися, не турбуючись про те, чи вразлива частина тіла виставлена на показ. Це не елітний спортивний комплект для легкої атлетики. Це костюм, породжений патріархальними силами, які більше не вітаються й не потрібні для того, щоб привернути увагу до жіночого спорту”, – зазначила вона.

У відповідь на запит Reuters компанія Nike повідомила, що на цьогорічній Олімпіаді спортсменам пропонують комплекти на вибір – з трусами або шортами. Легкоатлетичні комплекти Nike для чоловіків і жінок мають майже 50 предметів одягу й 12 стилів для конкретних змагань.

Спонсорована Nike стрибунка з жердиною Кеті Мун також зауважила, що комплект, показаний на манекені, викликає занепокоєння. Водночас вона наголосила, що спортсменки можуть обирати, що одягнути, і що вона сама віддає перевагу радше трусам, ніж шортам.

Американська бігунка з перешкодами Коллін Квіглі вважає, що Nike має також пропонувати спортсменам індивідуальний пошив, щоб гарантувати, що комплект ідеально підійде.

“Наші тіла різні, і нерозумно очікувати, що ми будемо змагатися на найвищому рівні у своєму виді спорту без належної форми”, – сказала вона.

Цьогоріч Nike надаватимуть послуги кравці для олімпійських і паралімпійських спортсменів.

Нагадаємо, що Швейцарська федерація гімнастики заборонила фотографам робити непристойні чи етично чутливі світлини гімнасток на змаганнях. Віднині фотографувати спортсменок можна лише з акцентом на їхній майстерності, уникаючи сексуалізованих кадрів з фокусом на статевих органах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter