Алгоритми тіктоку стрімко поширюють мізогінний контент – дослідження

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Дослідники Університетського коледжу Лондона й Університету Кента виявили чотирикратне збільшення рівня мізогінного контенту на платформі “Тікток” – алгоритм видавав їм екстремальніші відео, часто зосереджені на гніві й звинуваченнях у бік жінок. Такий шкідливий контент подається як розважальний завдяки роботі алгоритмів соцмережі. Токсичні й мізогінні матеріали націлені на молодь, зокрема хлопців.

Про це пише The Guardian.

Фото: Getty Images

“Шкідливі погляди зараз стають нормою серед молоді. Споживання певної інформації в інтернеті впливає на поведінку молодих людей поза мережею, оскільки ми бачимо, як ці ідеології переміщуються з екранів на шкільні подвірʼя”, – зазначила головна дослідниця UCL Information Studies Кейтлін Регер.

Опитавши молодь, яка взаємодіє з радикальним онлайн-контентом і створює його, дослідники створили низку архетипів хлопців-підлітків, які можуть бути вразливими до радикалізації. Для кожного архетипу створили акаунт у тіктоці, і кожен із них мав інтерес до різного контенту, приміром вони могли шукати відео про маскулінність або самотність. Упродовж семи днів дослідники переглянули понад тисячу відео, які пропонував тікток.

Початковий запропонований контент відповідав заявленим інтересам кожного архетипу, але за п’ять днів дослідники виявили, що алгоритм тіктоку представив учетверо більше відео з мізогінним змістом – йдеться про об’єктивацію, сексуальні домагання або дискредитацію жінок. Спочатку таких відео було 13% тих, які рекомендував тікток, а згодом показник зріс до 56%.

“Алгоритми, про які більшість із нас мало що знає, мають ефект снігової кулі, коли вони створюють дедалі екстремальніший контент під маскою розважального. Це викликає глибоке занепокоєння загалом, але особливо це стосується посилення повідомлень про токсичну маскулінність і її вплив на молодих людей, які повинні мати можливість дорослішати й формувати світогляд без впливу такого жахливого матеріалу”, – зазначив генеральний секретар Асоціації лідерів шкіл і коледжів Джефф Бартон.

Бартон закликав тікток та інші соціальні медіаплатформи негайно переглянути свої алгоритми й посилити заходи безпеки для запобігання шкідливому контенту, а британську владу й агентство з регулювання роботи теле- й радіокомпаній Ofcom – розглянути наслідки цього питання під егідою нового закону про безпеку в інтернеті.

Хоча це дослідження і стосувалося тіктоку, дослідники кажуть, що ці висновки, ймовірно, можна застосувати й до інших соціальних мереж. 

Нагадаємо, що в тіктоці активно поширюється новий тренд, присвячений проблемі домашнього насильства. Користувачі під гештегом #happyhouse публікують відеоролики, на яких зображені наслідки домашнього насильства (синці на тілі, умʼятини на дверях, розбитий посуд тощо) або чути крики, образливі вигуки, плач тощо.

Відео знімають під пісню The Weeknd “House Of Balloons”. Там лунають такі рядки: 

There’s room for you if you say I do
But dont say no or you’ll have to go
We’ve done no wrong with our blinkers on
It’s safe and calm if you sing along
This is the happy house
We’re happy here in the happy house

Користувачі, серед яких переважно жінки та дівчата, показують кадри, які свідчать про домашнє насильство. Приміром, пошкоджені меблі, камери в будинку, фотографії побоїв чи сварки на тлі роликів.

Читайте також: Терпіти не можна, долати: що таке мізогінія і як вона стає першим кроком до насильства над жінками

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter