Активісти знайшли майже десяток обвинувачених у держзраді та корупції суддів, які “зупинили” свої справи, мобілізувавшись до ЗСУ

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисники, які опікуються питанням судової реформи, дізналися про щонайменше дев’ятьох суддів, які отримали підозри в корупції чи державній зраді, втім уникають судового розгляду, бо мобілізувалися до ЗСУ. Активісти наголошують, що захист незалежності та територіальної цілісності України є почесним і гідним вибором для кожного громадянина, однак щодо підозрюваних суддів у них виникає питання, чи не намагаються вони в такий спосіб уникнути відповідальності. 

Про це розповіла в блозі на “Українській правді” голова Всеукраїнського Об’єднання “Автомайдан” Катерина Бутко

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

Суд зупиняє розгляд справи до звільнення обвинуваченого зі служби.

Бутко нагадує, що зловживання правом під час судового процесу не українське ноу-хау, але саме в Україні, як переконує активістка, маніпуляції подекуди вражають своєю винахідливістю. 

Загалом за понад рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну до лав ЗСУ мобілізувалися такі судді: 

  • Колишній голова Апеляційного суду з Автономної Республіки Крим, обвинувачений у держзраді, Валерій Чорнобук. У коментарі ZMINA військові з Дніпропетровщини не підтвердили, що він служить у них. 
  • Суддя Київського апеляційного адміністративного суду Ігор Петрик, підозрюваний у корупції. Слідчі вважають, що за 5 тисяч доларів, які знайшли в спеціально вшитій внутрішній кишені його мантії, Петрик мав вплинути на ухвалення рішення щодо ануляції ліцензії компанії, що утилізовує небезпечні відходи. 
  • Голова Харківського окружного адмінсуду Ольга Панченко, звинувачена в неправомірному впливі на свою колегу Олену Заічко, яка розглядала справу щодо забудови 13 гектарів землі в Харкові. Щодо Панченко є вирок ВАКС, втім під час апеляції стало відомо, що засуджена мобілізувалась.
  • Суддя Жовтневого райсуду Дніпра Вадим Галічний, якого визнав винним у корупції ВАКС. За 10 тисяч доларів він обіцяв знайомому використати зв’язки в поліції та закрити справу про викрадення автомобіля та крадіжку, поєднану з проникненням у житло. Під час розгляду справи у Верховному Суді, коли Галічний уже відсидів півтора року у в’язниці та вийшов за умовно-достроковим, він мобілізувався, тож повторний розгляд справи зупинили. 
  • Заступник голови Слов’янського міськрайонного суду Донецької області Ігор Мінаєв, якого ВАКС відправив до в’язниці на п’ять з половиною років з конфіскацією майна за корупцію, але під час апеляції обвинувачений мобілізувався. 
  • Суддя Окружного адмінсуду Києва Олена Власенкова, підозрювана в корупції. Щодо неї розгляд справи суд не зупинив. 
  • Колишній голова Володимирецького райсуду Рівненської області Леонід Закревський, якого звинувачують у впливі на колегу Віталія Поровського, щоб той не карав нетверезого водія. 
  • Суддя Ленінського райсуду Полтави Сергій Кононенко, якого прокуратура звинувачує у двох епізодах ймовірного хабарництва. Він мобілізувався, пройшовши лікарську комісію в проміжок часу між засіданнями, втім суд вирішив, що мобілізація є способом ухилитися від суду. Нині суддя під вартою. 
  • Колишній голова Новопсковського райсуду Луганської області Роман Потапенко, якому закидають вимагання та отримання 5 тисяч доларів за виправдальний вирок. 

Для зупинення розгляду справ використовують положення Кримінально процесуального кодексу України, втім, як свідчить судова практика, застосовують його різні судді по-різному. 

“Деякі застосовують це положення буквально, автоматично зупиняючи справу, інші ж судді намагаються розібратися, де саме перебуває обвинувачений, які службові обов’язки він виконує, чи має він можливість брати участь у засіданнях із власних технічних засобів по відеозв’язку тощо. Саме другий підхід видається більш правильним, адже завдяки йому можна запобігти умисним спробам зловживань і затягувань”, – вважає Бутко. 

Нагадаємо, що нещодавно в Україні оновили Вищу кваліфікаційну комісію суддів – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. До фінального списку членів потрапили двоє недоброчесних, але правозахисники все одно називають подію перемогою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter