Активісти вимагають належного блокування та припинення співпраці держорганів із виданням Страна.ua

Дата: 29 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Активісти вимагають належного блокування та припинення співпраці держорганів із виданням Страна.ua, яке перебуває під санкціями через поширення російської дезінформації. 

Відповідна петиція 28 вересня 2022 року з’явилася на сайті президента України.

Джерело: фейсбук-сторінка Романа Сініцина

Її автор, волонтер і журналіст Роман Сініцин (Балан) зазначив у документі, що “співпраця державної влади з пропагандистами, особливо в розпал російсько-української війни, є неприпустимою”.

У петиції нагадали, що проти видання “Страна.ua” запроваджені санкції Ради національної безпеки та оборони України, що передбачає блокування інтернет-ресурсу strana.ua. 16 лютого 2022 року президент України розширив санкції на “дзеркала” сайту та всі його сторінки в соцмережах.

Проте указ очільника держави виконується не всіма інтернет-провайдерами, тож доступ до проросійського маніпулятивного ресурсу зберігається, зокрема, через дзеркала в доменних зонах best, today, media тощо, уточнив Сініцин.

Також редакція проросійського видання створила новий ютуб-канал для обходу заборон.

Журналіст нагадав, що навіть попри санкції працівників видання акредитували на державний престур у деокуповану Балаклію.

“Співпраця державної влади з пропагандистами, особливо в розпал російсько-українською війни, є неприпустимою. Прошу вас як голову РНБО перевірити хід виконання секретарем РНБО рішення РНБО про санкції щодо проросійського псевдовидання “страна”, введеного в дію вашим указом, та в рамках ваших повноважень вжити всіх необхідних заходів задля припинення співпраці й повного блокування цього пропагандистського ресурсу на території України”, — йдеться в петиції.

На момент публікації інформації петиція набрала майже дві тисячі підписів з 25 тисяч, необхідних для розгляду президентом.

Підписати її можна тут.

Нагадаємо, що до шортлиста Премії для молодих журналістів від Thomson Foundation потрапила співробітниця видання “Страна.ua” Анастасія Товт, згодом медіаорганізація заявила про зняття її кандидатури.

Рішення було ухвалене після того, як у Thomson Foundation дізналися, що видання перебуває під санкціями в Україні через звинувачення у поширенні російської дезінформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter