Активісти під посольством РФ у Києві нагадали про першу жертву окупації Криму

Дата: 25 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У Києві правозахисники з організації “КримSOS” провели акцію під посольством РФ, присвячену “першій жертві окупації Криму” Решату Аметову, якого викрали у 2014 році в центрі Сімферополя та вбили представники так званої “кримської самооборони”.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

Активісти вимагали від влади РФ розслідувати не тільки викрадення та вбивство Аметова, але й інші злочини, що скоїли на півострові проти активістів та незгодних з окупацією. 

“Станом на сьогодні жодна людина не була притягнута до відповідальності. Окупаційна влада закриває очі на кричуще порушення прав людини і не проводить ніяких дій для пошуку зниклих безвісти. Наразі розслідування насильницького викрадення і вбивства Решата Аметова не рухається далі”, – розповіла на акції одна з координаторів громадської організації “КримSOS” Ольга Куришко.

Під час акції правозахисники влаштували перфоманс. Двоє людей, які грали роль співробітників ФСБ, викрали одного зі спікерів. У такий спосіб організатори хотіли показати, як в окупованому Криму реагують на критику влади та незгоду з діями окупантів. 

Як відомо, слідство встановило трьох викрадачів кримського татарина Аметова. Це двоє бійців незаконної “Самооборони Криму”, Олександр Баглюк і Олександр Руденко, які діяли під керівництвом колишнього військовослужбовця збройних сил Російської Федерації Євгена Скрипника.

3 березня 2014 року Решат Аметов закликав пікетувати Раду міністрів Криму і вийшов на одиночний протест у Сімферополі. Згодом троє людей із так званих “загонів самооборони Криму” вивели його в невідомому напрямку. Після цього на зв’язок Решат більше не виходив.

15 березня Аметова було знайдено мертвим у селищі Земляничне Білогірського району АРК. На тілі чоловіка були численні ознаки катування, голову було обв’язано скотчем, а поряд з ним лежали наручники. За декілька днів чоловіка поховали на міському кладовищі Сімферополя “Абдал”. Через його смерть сиротами лишилися троє дітей.

У листопаді 2014 року російські слідчі закрили справу про вбивство Аметова через те, що “особу, що підлягає притягненню як обвинувачуваний, не встановлено”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter