Активіста, який хотів вшанувати пам’ять убитого в Києві Айдоса Садикова, у Казахстані викликали до поліції

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У місті Алмати місцевого активіста Абзала Достіярова викликали до районного управління поліції після того, як він разом з однодумцями запланував вшанувати пам’ять казахстанського опозиційного активіста та журналіста Айдоса Садикова. У середині червня в Києві на Садикова здійнили замах, під час якого він отримав тяжкі поранення і помер на початку липня.

Про це казахській службі “Радіо Свобода/Азаттик” повідомив представник тамтешньої поліції.

Абзал Достіяров

Акція мала відбутися у сквері “Карагайли” в Алмати, але Абзала Достіярова викликали на “профілактичну бесіду”. Пізніше активіста, який прийшов до поліції з адвокатом, відпустили.

Соратники опозиціонера розповіли, що одразу після оголошення акції сквер, де планувалося вшанувати пам’ять Садикова, оточили поліціянти. Активістів не пустили в паркову зону через роботу спецтехніки. Правоохоронець повідомив репортеру “Радіо Свобода”, що на території скверу нібито проводяться роботи з доброустрою.

Раніше, 2 липня, у Казахстані ненадовго затримали Орінбасара Жанібека, який вимагав організувати похорон Садикова на його батьківщині в Казахстані.

Нагадаємо, що замах на Айдоса стався 18 червня у дворі будинку в Шевченківському районі Києва, де той жив із дружиною. За кілька годин до стрілянини подружжя опублікувало відео під назвою “Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу”.

Підозрюваними у нападі є двоє громадян Казахстану – Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв. Як встановили українські слідчі, вони приїхали в Україну з Польщі 2 червня й орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження купив автомобіль Opel Vectra, через два дні він і Каратаєв винайняли квартиру неподалік місця проживання Садикова і почали вивчати його розпорядок дня і звички.

Айдос та Наталія переїхали до України 2014 року та мають статус біженців. З батьківщини Садиков був змушений поїхати через переслідування влади тодішнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Наталія звинувачує в замовленні нападу чинного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Останній пообіцяв сприяти розслідуванню та назвав замах “серйозним інцидентом”. 

Українські слідчі оголосили підозрюваних у замаху в міжнародний розшук.

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) засудила вбивство Садикова і закликала владу України та Казахстану якомога швидше знайти винних і притягнути їх до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter