Активіст Корнієнко, якого 5 років тому незаконно ув’язнили за зйомку у суді, досі не отримав компенсацію за це

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Попри рішення Харківського апеляційного суду, який минулого року призначив відшкодування моральної компенсації у розмірі 90 тисяч гривень активісту Максиму Корнієнко, чоловік досі не отримав грошей. 

Про це повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини. 

 

У листопаді 2016 року суддя Ірина Уханьова заарештувала юриста, директора координаційного центру “Правозахисник” Максима Корнієнка на 15 діб за те, що він знімав на камеру мобільного телефону засідання в кримінальній справі стосовно двох представників ромської громади. 

Активіст спочатку відмовився припинити відеозйомку, а тому суддя покликала співробітників поліції, які забрали правозахисника і висунули йому звинувачення в “злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції”, але досі слідство так і не з’ясувало, які саме вимоги висувались. Апеляційний суд визнав Корнієнка, який відсидів дев’ять з 15 діб адміністративного арешту, невинуватим.

Вища рада правосуддя довго відкладала ухвалення рішення щодо судді Уханьової, яку потім все ж таки відправили на навчання до школи суддів. Влітку минулого року Уханьовій оголосили підозру в ухваленні свідомо неправосудного рішення з особистих інтересів, однак й досі вона очолює Вовчанський районний суд. 

Суддя Ірина Уханьова у Вовчанському суду. Фото: Суспільне

Наразі, за словами адвокатів Корнієнка, у справі відбулись деякі зрушення. Так, п’ятого квітня цього року мало відбутися засідання у справі судді, але на нього не з’явився прокурор, а тому засідання перенесли на 11 травня. 

“Це розповсюджена практика серед прокурорів (ігнорувати засідання – ред.), бо за неявку вони рідко отримують покарання, на відміну від адвокатів”, – пояснює адвокат Роман Лихачов

Також захист активіста домігся пред’явлення підозри поліцейському Сергію Хоменку, який безпідставно складав адміністративний протокол. Адвокати підготували клопотання про відсторонення поліцейського від обов’язків сроком на 2 місяці, оскільки той досі проходить службу у поліції та може чинити тиск на свідків. 

Зрушення у справі сам Корнієнко пов’язує зі своєю розмовою із очільницею Офісу генерального прокурора Іриною Венедіктовою

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter