Активісти розповіли, скільки в’язнів за чотири роки перевели з непідконтрольних частин Донбасу

Дата: 16 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

За майже п’ять років конфлікту на Донбасі на підконтрольну Україні територію вдалося перевести 186 ув’язнених з Донеччини та жодного засудженого з Луганщини.

Про це повідомили експертка з прав людини громадської організації “Донбас SOS” Наталія Мельник та юристка Харківської правозахисної групи Анна Овдієнко, передає Громадське радіо.

За їхньою інформацією, станом на листопад 2014 року в місцях позбавлення волі на Донбасі налічувалося понад 16 тисяч людей у 28 установах, проте нинішня кількість ув’язнених досі невідома.

“За нашою інформацією, понад 90% людей, які там перебувають, хочуть відбувати покарання на підконтрольній Україні території. Багато хто дзвонить нам на гарячу лінію”, – розповіли правозахисниці.

Нещодавно Омбудсман Людмила Денісова повідомила, що наразі до офісу Уповноваженої надійшло 895 звернень від родичів та самих ув’язнених щодо їхнього повернення. Мельник та Овдієнко розповіли, що багато осіб не мають можливості написати листи з проханням до Денісової, а тому правозахисниці самі пишуть їх після отримання дзвінків на гарячу лінію.

Нещодавно стало відомо, що проросійська влада в “ДНР” створила законодавчий акт, який дозволяє використання примусової чи безоплатної праці в окремих установах Донецької і Луганської областей. За словами правозахисників, така практика порушує норми міжнародного законодавства, а тому ув’язнені, яких змушували працювати, можуть отримати статус жертв торгівлі людьми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter