Активісти розпочали енергетичну блокаду Криму

Дата: 12 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Постачання електрики в окупований Крим по одній із ліній електропередач припинене із 11 жовтня. Ще три гілки продовжують постачати електроенергію на півострів.

Про це повідомив “Крим. Реалії” заступник голови штабу цивільної ініціативи з блокади Криму Ізет Гданов.

За його словами, енергетики підтримали акцію й припинили постачання електроенергії в Крим лінією Мелітополь – Джанкой.

“Товари поставляти окупантам не можна. А електрика – це теж товар. Згідно з нормами ООН, окупанти повинні забезпечувати зайняту ними територію. Ми зі свого боку будемо працювати, щоб деокупувати її”, – сказав Гданов.

Ізет Гданов розповів, що днями на Херсонщині біля раніше ушкодженої невідомими електроопори високовольтної лінії зібралося близько сотні учасників блокади, у тому числі і місцеві мешканці. Через це енергетики, згідно з правилами безпеки, не могли продовжити ремонтні роботи: на об’єкті перебували сторонні люди. Енергетики 11 жовтня відключили й замкнули цю гілку.

“Це буде тупикова гілка, на Крим по ній електрика не піде. У рамках чинного законодавства будемо доводити до відома можновладців, що поставки електрики в Крим щонайменше аморальні”, – сказав він.

Офіційної інформації української влади про відключення електропостачання до Криму на даний час немає.

Нагадаємо, у вересні кримські татари розпочали безстрокову акцію “Громадянська блокада півострова”, головна мета якої – припинити підтримку окупантів на півострові українськими ресурсами.

Перший віце-прем’єр уряду анексованого Криму Михайло Шеремет вважає, що рік тому блокада мала б успіх, однак сьогодні окупована Автономна республіка Крим не залежить від українських продуктів.

Представниця МЗС Росії Марія Захарова висловила обурення блокадою і заявила, що Росія порушуватиме питання блокади в міжнародних організаціях.

Уповноважений Кабінету міністрів України у справах Європейського суду з прав людини Борис Бабін каже, що, згідно з IV Женевською конвенцією, усі зобов’язання забезпечення життя громадян на окупованих територіях покладаються на країну-окупанта.

Раніше голова Центру громадянської просвіти “Альменда” Ольга Скрипник заявила, що в української влади немає стратегії повернення Криму, а також відсутня координація дії між владою і громадськими організаціями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter