Активісти під парламентом вимагали заслухати звіт ТСК з нападів на активістів

Дата: 11 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Під парламентом активісти ініціативи “Хто замови Катю Гандзюк?” провели коротку акцію з вимогою заслухати звіт тимчасової слідчої комісії з питань нападів на активістів.

Про це повідомляє кореспондентка Центру прав людини ZMINA.

Активісти запалили фаєри, викрикували “Хто замовив Катю Гандзюк?” та тримали в руках таблички, з яких склали відповідне гасло.

За словами керівника ГО “Правозахисна ініціатива” Богдана Чумака, звіт ТСК чітко вказує на провали в розслідуваннях резонансних нападів на активістів.

“Більше того, з цього звіту можна робити висновки, хто відповідальний за провали розслідувань. Чому важливо його заслухати і проголосувати? Бо це буде надання парламентом оцінки того, що відбулося. Також він містить рекомендації до правоохоронних органів, які чітко вказують, що треба зробити. Так, ми розуміємо, що правоохоронні органи можуть їх проігнорувати, але це буде чіткий сигнал для суспільства”, – додав він.

За словами іншого учасника ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” Романа Синіцина, головна місія ТСК була інформаційна, зокрема з інформування суспільства про ситуацію щодо резонансних нападів на активістів та їхнє розслідування. Проте він не вірить, що рекомендації ТСК для Генпрокуратури, МВС, ВРУ виконають.

Наразі відомо, що звіт ТСК мають заслухати 11 липня, його вже внесено до порядку денного парламенту. Попередньо звіт голова ТСК просив заслухати ще 21 червня.

Як відомо, Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів ще в листопаді 2018 року створили на вимогу громадянського суспільства. За цей час комісія надіслала запити до правоохоронних органів України щодо 55 нападів на громадських активістів, заслухала низку правоохоронців, провела два виїзних засідання в Херсоні та Одесі. Це призвело до певних зрушень у розслідуваннях. Наприкінці лютого поточного року парламент продовжив роботу ТСК ще на три місяці. 

ДОВІДКА. Тимчасова слідча комісія складається з 18 народних депутатів. П’ять – від фракції Блоку Петра Порошенка, троє – від “Народного фронту”, двоє представляють Опозиційний блок і по одній людині від “Самопомочі”, “Батьківщини”, “Відродження” та “Волі народу”. Включено туди і двох позафракційних депутатів. Зокрема, до ТСК увійшов Мустафа Найєм. У комісії також присутній представник “Народного фронту”, ексрадник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, хоча активісти та друзі Гандзюк протестували проти його включення до ТСК.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter