Активісти не побачили порушень під час розгляду справи Майдану

Дата: 07 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Порушень з боку працівників охорони суду не виявлено, обвинувачені мали змогу спілкуватися зі своїми захисниками.

Про це йдеться у звіті групи громадського спостереження “ОЗОН” за результатами моніторингу у вересні справи про вбивство 39 людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану у Києві.

Активісти відстежували судові засідання, що відбулися 10 та 24 вересня у Святошинському районном суді Києва. 

Зазначено, що про засідання було завчасно повідомлено на сайті суду та у розкладі засідань на інформаційному стенді в приміщенні суду. Було забезпечено онлайн-трансляцію засідання, представникам ЗМІ забезпечили можливість взяти коментарі в учасників процесу до та після засідання.

Під час судового засідання 10 вересня заслухали свідчення потерпілої Мовчун О. С., яка була медсестрою-волонтером під час Революції Гідності. Її брат загинув від вогнепального поранення, яке отримав 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській.

Захисники обвинувачених розпитували, чи не помітила потерпіла наявність вогнепальної зброї у протестуючих, чи не надавалася медична допомога працівникам правоохоронних органів, чи була потерпіла проінформована про заборону проведення громадських акцій у той період відповідно до законів “16 січня” тощо.

Потерпілою було подано цивільний позов на суму 25 млн. грн. про відшкодування моральної шкоди. Також Мовчун заявила, що не має особистої неприязні до обвинувачених та повністю покладається на результати судового рішення щодо їх винуватості”, – зазначено у звіті.

Суд задовольнив клопотання про використання відеоматеріалів під час виступу іншого потерпілого, Бондарчука В. С., за умови перевірки змісту цих матеріалів. На прохання потерпілого він буде свідчити на наступному судовому засіданні у супроводі відеоматеріалів.

На засіданні 24 вересня після наради суд присяжних задовольнив клопотання прокурорів та продовжив тримання під вартою обвинувачених Сергія Зінченка та Павла Аброськіна на 60 діб. Порушень з боку працівників охорони суду не виявлено, до обвинувачених було застосовано наручники, обвинувачені мали змогу спілкуватися зі своїми захисниками.

Наступні засідання відбудуться 8 та 9 жовтня 2015 року об 11:30.

Нагадаємо, в березні-квітні 2014 року правоохоронці затримали, а суд заарештував екс-співробітників “Беркута” Зінченка, Аброськіна та їхнього командира Дмитра Садовника. Вони підозрюються у розстрілі активістів Євромайдану на вулиці Інститутській. У жовтні 2014 року Дмитра Садовника суд відпустив під домашній арешт, згодом він утік. У лютому Печерський райсуд Києва відмовився розглядати цю справу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter