Аксьонов хоче заборонити в Криму вмикати кондиціонери через коронавірус

Дата: 08 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий “голова” тимчасово окупованого Росією Криму Сергій Аксьонов запропонував заборонити на час карантину використовувати кондиціонери через бактерії.

Таку ідею він висловив на щоденному засіданні оперативного штабу з протидії поширенню коронавірусу.

“На фільтрах осідають усі хвороботворні мікроби, бактерії тощо. Особливо якщо фільтр не змінювався. Вмикання кондиціонера може сприяти рознесенню інфекції приміщенням… Це принципова позиція: уникнути ввімкнення кондиціонерів”, – сказав він.

На його переконання, “найкращий спосіб боротьби із застоєм повітря – провітрювання приміщень”.

Всього в Криму статистика російського Росспоживнагляду зареєструвала станом на 8 травня 295 випадків COVID-19. 62 людини одужали, а станом на 5 травня троє осіб померли.

Нагадаємо, у Криму запровадили режим підвищеної готовності, який передбачає зупинення діяльності багатьох підприємств і організацій, а також самоізоляцію громадян. Окупаційна влада планує ввести з 12 травня обов’язковий на півострові масковий режим.

Напередодні Кримська правозахисна група (КПГ) пояснила, чому рівень діагностування COVID-19 у Криму і Севастополі не відповідає дійсності.

Правозахисники нагадують, що за нормами міжнародного гуманітарного права Росія є державою-окупантом. Ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

На такі ж зобов’язання Росії вказала також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона закликала Росію забезпечити населення півострова відповідним медичним обслуговуванням без жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

Правозахисники рекомендують уряду України інформувати громадян, які не мають реєстрації місця проживання на підконтрольній Україні території, про алгоритм їхніх дій у разі підозри на інфікування COVID-19. Водночас вони просять міжнародні організації та уряди демократичних країн моніторити ситуацію з поширенням коронавірусу в Криму та не дозволяти Росії використовувати її для зняття санкцій, що були запроваджені через окупацію Криму, порушення прав людини й норм міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, вони рекомендують звернутися до Росії з вимогою виконувати рекомендації ООН і Ради Європи щодо запобігання поширенню COVID-19 у кримських місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter